Седем важни съвета при пазаруване на устойчива сьомга

Природа Цивилизация • •

Рибите по целия свят са подложени на огромен натиск. Ето защо е важно е да подбираме морска храна с устойчив произход, за да помогнем в опазването на видовото многообразие.

Увита сьомга очаква покупка на рибен пазар. Изследванията показват, че риба, обозначена като устойчива, уловена в дива среда сьомга, може да е от заст...

Увита сьомга очаква покупка на рибен пазар. Изследванията показват, че риба, обозначена като устойчива, уловена в дива среда сьомга, може да е от застрашена популация или да е друг близък вид, отгледан в химически пречистена вода.

© Фотография: Иулия Леонова, STOCK PHOTO

Когато купувате сьомга, рекламирана като “устойчива и уловена в дивата природа”, не винаги получавате това, за което плащате, показват изследвания.

Рибата може да е от застрашена популация. Или дори може да е близък, но все пак друг вид риба, отглеждана в рибарник, в който се използват химикали за пречистване на водата. За да защитят потребителите и морските екосистеми, защитниците на околната среда призовават към по-прецизно етикетиране и проследяване на всяка риба по цялата верига на доставки. Междувременно, експертите по устойчиви морски дарове предлагат седем важни съвета при пазаруване на сьомга. Ето за какво да следите.

1. Външният вид на рибата е ключов

Когато рибата се предлага във вид на филе, тя губи повечето от визуалните си характеристики, които могат да помогнат на купувачите да идентифицират вида. Ето защо някои специалисти по морски дарове препоръчват да купувате цяла риба (в повечето случаи търговците могат да я нарежат на филета, ако желаете). Цветът на сьомгата е друга важна улика. Червената сьомга (Oncorhynchus nerka) например има дълбок червено-оранжев оттенък и е по-плоска от пълничката, изкуствено зачервена атлантическа сьомга, третирана с мазнина.

Бъдете внимателни, когато избирате кралска сьомга (Oncorhynchus tshawytscha) - най-голямата тихоокеанска сьомга, която може да прилича на атлантическата сьомга. Кралската сьомга е сред най-редките диви видове на пазара, чиято цена често надвишава $ 30 / кг, което изкушава безскрупулните търговци да я подменят с по-евтината риба.

“Ако цената изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно не е.”

Робърт Ханер, експерт по измами с морски дарове

2. Пазарувайте сьомга в съответния сезон

Научни изследвания, посветени на измамите с морски дарове показват, че пазаруването на дива сьомга през летния риболовен сезон може значително да подобри шансовете на купувачите да получат точно това, за което плащат. Проучване на Oceana показа, че измамите със сьомга се случват само в 7 % от времето през лятото, когато прясната дива сьомга е лесно достъпна, но през зимата измамите скачат до 40 %.

3. Гответе сьомгата си у дома

Изследванията показват, че най-големи шансове за измама има в ресторантите. В отделно проучване на Oceana се установява, че клиентите получават “риба-менте” в 67 % от случаите, когато поръчват сьомга. Често най-популярният вид сьомга, отглеждан в изкуствена среда, се сервира като някой от по-скъпите диви видове.

4. Пазарувайте сертифицирана сьомга

Програмата Monterey Bay Aquarium Seafood Watch, която прави научно обосновани, устойчиви препоръки за пазаруване на морски дарове, съветва потребителите да избягват цялата отглеждана сьомга от канадския атлантически регион, от Норвегия, от Чили, както и от по-голямата част от Шотландия поради наличието на различни екологични проблеми в тези части на света.

Според експертите по-добрият избор е отглежданата сьомга от Британска Колумбия, Мейн, Нова Зеландия, шотландските Оркнейски острови и датските Фарьорски острови. Seafood Watch одобрява отглеждана във ферма сьомга, сертифицирана от Съвета за управление на аквакултурите (ASC), и диво уловена сьомга, сертифицирана от Marine Stewardship Council (MSC). MSC сертифицирането за някои видове, като риба тон от Мексико, е противоречиво заради прилов на делфини и други морски обитатели по време на улова на сьомга. Но според Райън Бигелоу, главен мениджър на Seafood Watch, независимата организация е проверила дали всички сьомги, сертифицирани по ASC и MSC, отговарят на стандартите за устойчивост. (За повече информация прегледайте кратките съвети на Seafood Watch за пазаруване и подробните препоръки относно сьомгата.)

5. Избирайте сьомга, отглеждана на сушата

Напоследък някои аквакултури (дейност, при която се размножават и отглеждат различни водни организми) в Европа, Азия и САЩ отглеждат сьомга на сушата в гигантски резервоари. Това предотвратява замърсяването на морските екосистеми и намалява болестите чрез непрекъснато почистване и рециркулация на водата. Seafood Watch смята, че такава сьомга, макар и ограничена в наличността, е „най-добрият избор“, когато целта е устойчивост.

6. Плащате цената при всички положения

При пазаруване на риба, големите отстъпки или необичайно ниските цени могат да бъдат сигнал за измама. „Ако цената изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно не е“, казва Робърт Ханер, експертът по измами с морски дарове от Университета в Гуелф.

7. Задавайте въпроси на търговците

Натискът от страна на потребителите принуждава търговците да предлагат устойчиви морски дарове и да предоставят точна информация за произхода им. А това може да помогне за промяна на индустриалните практики, казват експерти. „Потребителите трябва да задават въпроси, защото това принуждава бизнеса да бъде по-устойчив и прозрачен“, казва Бигелоу. „Не е нужно да се чувствате виновни, че не знаете всичко или невинаги вземате перфектни решения. Просто се нуждаем от потребители, които ги е грижа."

Wildlife Watch е разследващ проект на National Geographic Society и National Geographic Partners, фокусиран върху престъпността и експлоатацията на дивата природа.

Научете повече за мисията с нестопанска цел на National Geographic Society. Изпращайте съвети, отзиви и идеи за истории на NGP.WildlifeWatch@natgeo.com.