САЩ промени насоките за скрининг на рак на белия дроб. Ето как

Наука • •

Новите насоки препоръчват прегледи за рак дори ако пушачите са спрели да пушат преди десетилетия. Това е така, защото ранното откриване и новите терапии могат да увеличат шансовете за оцеляване.

Американското онкологично дружество актуализира своите насоки за скрининг на рак на белия дроб, за да включи годишни компютърни томографии за повече х...

Американското онкологично дружество актуализира своите насоки за скрининг на рак на белия дроб, за да включи годишни компютърни томографии за повече хора с история на тютюнопушене.

© Джъстин Гуарилия / NAT GEO

Ракът на белия дроб убива повече американци, отколкото който и да е друг вид рак, и се очаква около четвърт милион души да бъдат диагностицирани с него тази година. Степента на преживяемост варира драстично в зависимост от това дали болестта се е разпространила, поради което миналата седмица Американското онкологично дружество промени насоките си за скрининг за рак на белия дроб, призовавайки повечето настоящи и бивши пушачи на възраст от 50 до 80 години да си правят скринингов тест всяка година, независимо, че може отдавна може да са се отказали от тютюнопушенето.

Очаква се по-широкият обхват да привлече повече жени, латиноамериканци, азиатци, коренно население и афроамериканци, при които е по-вероятно да бъдат диагностицирани в по-напредналите стадии на заболяването. Ако бъдат широко прилагани, тези допълнителни прегледи ще спасят хиляди животи. (Това не включва нарастващия брой хора, които развиват рак на белия дроб, без да пушат.)

„Предишните насоки бяха по-рестриктивни и пропускахме много ракови заболявания, особено тези в най-ранните стадии, когато са по-лечими“, казва Кристина Анунциата, старши вицепрезидент на Американското дружество за борба с рака. Очаква се Medicare, Medicaid и застрахователните компании да разширят броя на обхванатите хора въз основа на новите насоки, казва тя.

В проучване, публикувано в Radiology, изследователите проследяват 1200 пациенти с рак на белия дроб, диагностицирани след скрининг, и установяват, че 80% от тях са все още живи 20 години по-късно. И все пак в момента петгодишна преживяемост в страната е 25%, според доклад от 2022 г. на Американската белодробна асоциация с нестопанска цел, което до голяма степен се дължи на това, че много хора получават късна диагноза, след появата на симптомите.

Въпреки това, само 6% от пациентите, отговарящи на условията, действително са преминали скрининг за рак на белия дроб, установява белодробната асоциация.

Новите насоки ще включват милиони хора, включително на възраст от 50 до 80, които са пушили по две пакета на ден в продължение на 10 години или един пакет в продължение на 20 години и др. Предишните насоки на Обществото за борба с рака призовават за тестване на хора на възраст от 55 до 74 години, които пушат по кутия цигари дневно в продължение на 30 години.

Може би най-важното е, че новият протокол за скрининг препоръчва прегледи независимо от това кога и дали дадено лице е спряло да пуши – промяна спрямо предишните насоки, които се отнасяха за хора, които са спрели цигарите преди повече от 15 години и се смяташе, че вече не са изложени на повишен риск от рак на белия дроб. След като прави преглед на научната литература Cancer Society установява, че, особено за жените и чернокожите, рискът от рак след отказване все още остава повишен две или дори три десетилетия по-късно.

„След като спрете да пушите, рискът се изравнява, вместо да продължи да нараства експоненциално, както се случва, когато не сте се отказали, но все пак още съществува“, казва Клаудия Хеншке, директор на програмата за скрининг на рак на белия дроб в Mt. Sinai Health Systems в Ню Йорк и съавтор на изследването по радиология.

Някои хора се притесняват от излагането на радиация от годишния скрининг, но тестът използва компютърна томография с ниска доза радиация, която има една пета от дозата на конвенционалната рентгенография, казва Даниел Бофа, началник на отдела за гръдна хирургия в Центъра за рак на Йейл.

Ранната диагностика и новите лечения спасяват животи

Ранната диагностика на всеки рак е важна, но това важи особено за рака на белия дроб, който е изключително агресивен и смъртоносен, след като се разпространи, казва Бофа.

Масачузетс е с най-висок процент на скрининг - 16% от отговарящите на условията граждани, установява белодробната асоциация. В някои щати, включително Калифорния и Невада, цифрата е по-близо до 1%.

Рискът при малцинствата е особено висок. При чернокожите, латиноамериканците, коренното население на Америка и азиатците е с 13 до 16% по-малко вероятно, в сравнение с белите, ракът на белия дроб да бъде диагностициран навреме. Освен това е с около една четвърт по-малко вероятно те да оцелеят пет години. Чернокожите с ниски доходи или без здравни осигуровки са особено склонни да бъдат диагностицирани в късен стадий на заболяването.

Някои хора избягват скрининга, защото се страхуват от положителен резултат, който свързват със смъртна присъда, казва Бофа. Но напредъкът в лечението, включително целеви и имунотерапии, и минимално инвазивна хирургия, прави оцеляването много по-вероятно. За тумор, по-малък от два сантиметра, хирурзите могат да премахнат по-малко белодробна тъкан, отколкото се смяташе досега, със същите резултати за оцеляване, съобщават учени по-рано тази година.

Хората, които имат силно пристрастяване към тютюна, може да се притесняват, че ще трябва да се откажат, преди да започнат програма за скрининг. „Има значителни ползи за здравето и качеството на живот от отказването, но това не е изискване за скрининг“, казва Бофа.

Новите насоки не включват нарастващия брой хора - около 10 до 20% според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ - които развиват рак на белия дроб, без изобщо да пушат. Хеншке би искала всеки на възраст 50 и повече години да се проверява ежегодно, както жените над 40 години имат редовни мамографии. Но Американското дружество за борба с рака и Работната група за превантивни услуги на САЩ, които имат малко по-различни препоръки от Обществото, не смятат, че доказателствата за това са достатъчно силни.

Засега всички на 50 и повече години с анамнеза за пушене трябва да говорят с лекаря си за организиране на преглед тази година и всяка следваща.

„Реалността е, че скринингът наистина работи“, казва Бофа. „Това е най-важният инструмент, който имаме за намаляване на шанса на човек да умре от рак на белия дроб.“