Самотните хора пушат повече

Новини

Британски учени установиха връзка между дългите периоди на самота и пушенето. Според изследователите самотата увеличава вероятността човек да пропуши и да започне да пуши по-често.

Който пуши, рядко го прави сам. Пушачите често се събират на групички пред офиса или на балкона, когато има купон. Пушачите, сигурно си мислите, имат кой да им прави компания и им е добре. Всъщност учени от Универистета в Бристол установяват много силна връзка между пушенето и усещането на самота.

Специализираният журнал Addiction пише, че връзка между самотата и пушенето е установявана и в предишни проучвания. „Имаме доказателства, че самотата води до повече пушене, като вероятността да започнете да пушите и да не можете да спрете е все по-голяма“, казва д-р Робин Уутън, директор на проучването.

За колко време тялото ни се възстановява след последната цигара?

Вижте повече

За колко време тялото ни се възстановява след последната цигара?

България държи един печален рекорд. Ние оглавяваме класацията в Европейския съюз относно пушачите. Според сдружение „България без дим“ 38,4% от населението ни са били пушачи през...

Пандемията от коронавирус в частност показва как самотата може да се отрази зле на здравето. В проучване, проведено сред 7 милиона души във Великобритания, установява, че по време на ограничителните мерки хората са пушили повече от обикновено.

Учени откриват доказателства, че пушенето засилва усещането за самота и човек се чувства още по-самотен отколкото преди да започне да пуши. Ако е така, това означава, че между самотата и желанието за пушене има порочен кръг, който е трудно да се наруши.