Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест

Природа България

Днес 22.05 около 06.00 местно време алпинистът-веган Атанас Скатов се изкачи за втори път на връх Еверест по южния му ръб.
Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест. / БГНЕС
Само 6 дни след връх Лхотце, Атанас Скатов се завърна на Еверест. / БГНЕС

Първото му изкачване беше на 24.05.2014 от северната страна на Хималаите (Тибет)! Оттогава не е имало друг българин, изкачил върха. Той успя да постигне този успех само 6 дни, след като се изкачи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения. След вр. Лхотце той слезе до втори височинен лагер ( 6500м) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 души (алпинисти и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 също пое към вр. Еверест.

След 2 нощувки в два поредни височинни лагера, тази нощ започна атаката си към върха около 17.30 ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето, Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.

Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на вр. Еверест и тази година- около 800. Богинята-майка на Вселената взе вече няколко жертви. Само вчера те бяха 4. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4). От вчера липсва и един индиец, след изкачването му на върха по-рано на 21.05. Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава. /БГНЕС