Рядка Синя луна изгрява в неделя, 22 август

Природа

Заедно с пълнолунието тази вечер, ще можем да наблюдаваме и сезонна Синя луна. Тя изгрява в неделя в 20:47 ч. и залязва в понеделник в 6:08 ч. българско време.

© Илюстрация: IStock

Какво е Синя луна

Всъщност има два вида сини луни - месечни и сезонни. Месечната синя луна е при второто пълнолуние в календарен месец с две пълни луни. Сезонната синя луна е при третото пълнолуние от астрономически сезон, през който има четири пълни луни.

В астрономията сезонът е периодът от време между слънцестоене и равноденствие. Всеки сезон - зима, пролет, лято и есен - продължава три месеца и в него обикновено има три пълнолуния. Всяко от тях настъпва с разлика от около 30 дни.

През юни, 2021 г., пълнолунието настъпи само няколко дни след лятното слънцестоене (21 юни), заради което през текущия летен сезон (който приключва на 22 септември) има общо четири пълнолуния.

Третото пълнолуние ще се случи на 22 август, когато ще можем да наблюдаваме и феномена сезонна Синя луна.

Наистина ли Луната става синя

Луните, оцветени в син цвят, са рядък феномен, като те не са свързани с календара или фазите на Луната. Дори не е задължително да е пълнолуние.

Обикновено Луната изглежда бледосива, бяла или жълтеникава. Но, ако тя е синя, оцветяването е резултат от наличието на капчици вода във въздуха или частици, изхвърлени в атмосферата при природно бедствие, като вулканично изригване например. Освен това, синият цвят на луната (както в изображението), се постига с помощта на специални сини филтри за фотоапарати или софтуери за последваща обработка.

Вулканичното изригване, което променя цвета на Луната

През 1883 г. индонезийският вулкан Кракатау, изригва със сила, сравнявана от учените със силата на ядрена бомба с мощност 100 мегатона. Пепелта се издига на 80 км в атмосферата, а размерът на повечето частици е около 1 микрон. Това е достатъчно, за да разпръсне червената светлина и да позволи на синята да преминава свободно, действайки върху Луната като филтър.

Луни със син цвят продължават да се появяват години след изригването от 1883 г. Известно е, че много други вулкани в историята, и дори горски пожари, влияят върху цвета на земния спътник.

Последната Синя луна изгрява на 31 октомври 2020 г. - нощта на Хелоуин. Тогава Марс е близо до Земята и се вижда ясно на небето до синята луна. Тазгодишната Синя луна отново ще се появи в близост до планети, но този път това ще бъдат Юпитер и Сатурн.

Следващата Синя луна ще изгрее през август 2023 г., съобщава НАСА.