Рядък "чудовищен тумор" със зъби е открит в древно египетско погребение

Наука

Древна египтянка е имала тератом (терминът идва от гръцката дума за чудовище) и е била погребана с предмет, който може да е имал лечебно предназначение.

Тератомът със зъб A (долен) и зъб B (горен).

© А. Диблауей/Amarna Project

Докато разкопават древноегипетско гробище, археолозите правят рядко откритие: тумор на яйчник, загнезден в таза на жена, починала преди повече от три хилядолетия. Туморът, който представлява костна маса с два зъба, е най-старият известен пример за тератом (вид тумор, съставен от тъкани, като кости, мускули, зъби или косми, който обикновено се образува в яйчниците или тестисите).

Тератомът може да бъде доброкачествен или злокачествен, според Кливландската клиника. Тези тумори могат да причиняват болка и подуване и, ако се спукат, да доведат до инфекция.

Преди това са открити само четири археологически примера за тератоми - три в Европа и един в Перу. Скорошното откритие на тератом в гробището от периода на Новото царство в Амарна, Египет, и двете основани около 1345 г. пр. н. е., е едва петият публикуван археологически случай, което го прави най-старият известен пример за тератом и първият древен случай, открит в Африка.

Амарна съществува като град за кратък период от време между градовете Кайро и Луксор (Древна Тива), на източния бряг на река Нил. Функционирал е като център на поклонението на фараона Ехнатон към бога на слънцето Атон и е бил негова резиденция. Въпреки че градът имал храмове, дворци и други сгради, както и население от около 20 000 до 50 000 души, той е изоставен в рамките на едно десетилетие след смъртта на Ехнатон през 1336 г. пр.н.е., казват изследователите.

Археолозите са изследвали четири големи гробници, свързани с Амарна. В една от гробниците, състояща се от шахта и гробна камера, изследователите откриват скелета на жена, почина на възраст между 18 и 21 години, увита в рогозка от растителни влакна. Тя е погребана с редица гробни предмети, включително пръстен, украсен с фигурата на Бес, божество, често свързвано с раждането, плодородието и защитата, пише Live Science.

По време на разкопките археолозите забелязват нещо необичайно в таза на жената: костна маса с размерите на голямо гроздово зърно, с две вдлъбнатини, които съдържат деформирани зъби.

Гретхен Дабс, биоархеолог от Университета на Южен Илинойс, Карбондейл, и колеги публикуват откриването на този тумор в International Journal of Paleopathology. Изключвайки други диагнози, те предполагат, че наличието на зъби и местоположението в областта на таза на жената показват, че това е тератом на яйчника.

Пръстенът с изображение на Бес може да подсказва, че тератомът е бил симптоматичен, тъй като възможният "магическо-медицински" обект е бил поставен върху лявата ръка на жената, която е била сгъната в скута ѝ над тератома. Това може да означава, че жената "се е опитвала да извика Бес, за да я предпази от болка или други симптоми, или да помогне в опитите ѝ да зачене и роди дете", пишат те в своето проучване.

Тератомът в таза на жената.

© М. Ветцел/Amarna Project

Алисън Фоли, биоархеолог от колежа на Чарлстън в Южна Каролина, която не е участвал в проучването, казва за Live Science, че това откритие е важно, защото „тератомите много рядко се идентифицират археологически“. Примерът с Амарна демонстрира как изследователите могат да научат повече за това какъв е бил животът в Древен Египет, казва Фоли, а „присъствието, местоположението и възможното символично значение на пръстена Бес, като символ на защита и плодородие, е особено очарователно и емоционално“.

Дабс все още работи върху анализа на стотиците скелети, изкопани миналата година в Амарна, но в бъдеще се планира проучване на биологичните връзки между хората, погребани там, както и изследване на други египетски погребения с потенциални "магическо-медицински" обекти.