Русия и Украйна: Обратите в историята, които ги свързват и разделят

Цивилизация • •

Векове на кръвопролития, чуждо господство и вътрешни разделения поставят Украйна в несигурно положение на границата между Изтока и Запада.

Площадът на независимостта в Киев  (Майдана) стана сцена на смъртоносно насилие през 2014 г., след като украинското правителство, под натиска на Москв...

Площадът на независимостта в Киев (Майдана) стана сцена на смъртоносно насилие през 2014 г., след като украинското правителство, под натиска на Москва, се отказа от споразумение за укрепване на връзките с Европейския съюз.

© Джеф Дж. Мичъл / GETTY IMAGES

Тъй като заплахата от руска инвазия в Украйна продължава да доминира в новините, погледът назад към дългата, преплетена история на съседните страни разкрива как е подготвена сцената за днешния конфликт.

Общото наследство на двете държави датира на повече от хиляда години, още от времето, когато Киев, днес столица на Украйна, е център на някогашната славянска държава - Киевска Рус (люлка както на Украйна, така и на Русия). През 988 г. Владимир I, езическият княз на Новгород и велик княз на Киев, приема православната вяра – той е покръстен в кримския град Херсонес. По този повод руският лидер Владимир Путин наскоро заяви: „Руснаците и украинците са един народ, едно цяло“.

Картина от XIX век изобразява Владимир I, владетел на Киевска Рус, който избира православното християнство за нова държавна религия през 988 г.

Картина от XIX век изобразява Владимир I, владетел на Киевска Рус, който избира православното християнство за нова държавна религия през 988 г.

© Bridgeman Art Library

И все пак, през последните 10 века Украйна многократно е разцепвана от своите съседи. През XIII век монголски воини от изток завладяват Киевска Рус. През XVI век полски и литовски армии нахлуват от запад. През XVII век войната между Полско-литовската държава (Жечпосполѝта) и Руското царство поставя земите на изток от река Днепър под контрола на Руската империя. Изтокът става известен като "Ляв бряг Украйна”, а земите на запад от Днепър или "Десен бряг", стават владение на Полша.

Повече от век след това, през 1793 г., Десният бряг (Западна Украйна) е анексиран от Руската империя. През следващите години политика, известна като русификация, забранява използването и изучаването на украински език, а хората са принудени да приемат православната вяра на Русия.

Но Украйна изживява някои от най-големите си травми през XX век. След комунистическата революция от 1917 г. тя е една от многото държави, в които се води жестока вътрешна (гражданска) война, преди да бъде напълно погълната от Съветския съюз през 1922 г. В началото на 30-те години на миналия век, за да принуди селяните да се присъединят към земеделски кооперативи, съветският лидер Йосиф Сталин организира глад, който причинява смъртта на милиони украинци. А след това, за да засели отново обезлюдения изток, диктаторът премества тук голям брой руснаци и съветски граждани от други народности (много от тези заселници не говорят украински и са слабо свързани с региона).

Кампанията за колективизация в селското стопанство на съветския лидер Йосиф Сталин води до масов глад през 30-те години на XX век, който убива милиони...

Кампанията за колективизация в селското стопанство на съветския лидер Йосиф Сталин води до масов глад през 30-те години на XX век, който убива милиони украинци. След глада, останал в историята като Гладомор, в обезлюдената провинция е докарано руско население.

© AP
Говорител се обръща към тълпата в Чернивци́, град в Западна Украйна, по време на „Дни на обединението“ през ноември 1939 г. Няколко седмици по-рано ге...

Говорител се обръща към тълпата в Чернивци́, град в Западна Украйна, по време на „Дни на обединението“ през ноември 1939 г. Няколко седмици по-рано германски и съветски войски нахлуват в Полша и създават Западна Украйна.

© AP

Подобно историческо наследство създава трайни разделителни линии. Тъй като Източна Украйна попадна под руско управление много преди Западна Украйна, хората в източната част имат по-силни връзки с Русия и е по-вероятно да подкрепят лидери, ориентирани към Русия. Западна Украйна, за разлика от тях, прекара векове под променящия се контрол на европейски сили като Полша и Австро-Унгарската империя. Това е една от причините украинците на запад да са по-склонни да подкрепят политици, ориентирани към Запада. В преобладаващата си част източното население е рускоезично и православно, докато на запад повечето хора са украиноезични и католици.

© Кристин Феленц, NG

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна става независима нация

Но обединяването на страната се оказва трудна задача. От една страна, „усещането за украински национализъм не е толкова дълбок на изток, колкото е на запад“, казва бившият американски посланик в Украйна Стивън Пайфър. “Преходът към демокрация и капитализъм беше болезнен и хаотичен, и много украинци, особено на изток, копнееха за относителната стабилност от по-ранните епохи.”

Пешеходци в Одеса минават покрай знак, предвещаващ съветските теми за власт и справедливост през 1991 г. – годината, в която Украйна става независима...

Пешеходци в Одеса минават покрай знак, предвещаващ съветските теми за власт и справедливост през 1991 г. – годината, в която Украйна става независима държава, а СССР се разпада.

© АГЕНЦИЯ VU/REDUX

„Най-голямото разделение е между онези, които гледат на руската имперска и съветска власт с повече симпатия и тези, които ги разглеждат като трагедия“, казва Ейдриън Каратницки, експерт по Украйна и бивш сътрудник в Атлантическия съвет на Съединените щати. Тези разделения стават особено видими по време на Оранжевата революция (ноември 2004 г. - януари 2005 г.), при която хиляди украинци излизат на площадите в подкрепа на по-близка интеграция с Европа.

“Разделението между южните и източните части на Украйна е видно дори на природогеографската карта – от едната страна са районите, известни като степи, с тяхната плодородна земеделска почва, а от другата северните и западните райони, които са по-залесени”, казва Сергей Плохий, професор по история в Харвард и директор на Националната академия на науките на Украйна. Той казва, че картата, изобразяваща разделението между степта и гората - диагонална линия между изток и запад, има "поразителна прилика" с политическата карта на украинските президентски избори през 2004 и 2010 г.

Крим е окупиран и анексиран от Русия през 2014 г. Следват сепаратистки въстания в източния украински регион Донбас. А резултатът от тях е обявяването на подкрепяните от Русия народни републики Луганск и Донецк.

Завеси от синьо и жълто - цветовете на украинското знаме - като фон на млада танцьорка в Киев. Повечето украинци, родени след 1991 г. – „Роденото своб...

Завеси от синьо и жълто - цветовете на украинското знаме - като фон на млада танцьорка в Киев. Повечето украинци, родени след 1991 г. – „Роденото свободно поколение“, са нетърпеливи нацията им да избяга от сянката на Русия и да се присъедини към Европа и Запада.

© REDUX