Евреите посрещат Нова година с празника Рош Хашана

Цивилизация • •

Храна, звук, молитва, размисъл - евреите по целия свят скоро ще се поздравят с Shanah tovah (от иврит „добра година“). Празникът Рош Хашана отбелязва началото на еврейската Нова година.

Рош Хашана отбелязва началото на еврейската Нова година. Празнува се с молитва, празнични ястия и радостни звуци от шофар, които призовават към покаян...

Рош Хашана отбелязва началото на еврейската Нова година. Празнува се с молитва, празнични ястия и радостни звуци от шофар, които призовават към покаяние.

© Илюстрация: Redux

Тази година честванията се провеждат между залеза на слънцето на 25 септември и залеза на слънцето на 27 септември. Каква е историята на Рош Хашана и какво представлява традиционното свирене на шофар?

Произход и символика на Рош Хашана

Евреите посрещат Нова година през септември или октомври вместо през януари, тъй като следват лунно-слънчевия календар, характерен за ритуалите в юдаизма. Рош Хашана започва в първия ден на Тишри – това е първият месец от гражданския, официален календар и седмият от религиозния календар. Еврейският календар е по-кратък от григорианския с малко повече от седмица. Той отбелязва времето от библейското създаване на Вселената. Тази година, за евреите по целия свят, започва 5783 година от сътворението на света.

Рош Хашана не е само повод за празник и шанс за ново начало, но и време за равносметка на миналото и преосмисляне на отношенията с Бога. Празникът отбелязва и първия ден от период, известен като Десетте дни на страхопочитание или Дни на покаяние, през които се смята, че действията на човек могат да повлияят както на Божия съд, така и на Божия план за този човек. Връхна точка в тези чествания е Йом Кипур - Ден на изкуплението, който се счита за най-свещения в годината. Това е време и за опрощаване на греховете.

Въпреки че празникът се чества от хиляди години, произходът му е неясен. Еврейските свещени текстове споменават месеца и дните на подобен празник, но не го наричат Рош Хашана. В библейския пасаж Левит 23: 24-25, Бог казва на Мойсей, че израилтяните трябва да спазват първия ден от седмия месец като ден за почивка и да го отбелязват със свирене на шофар - древен еврейски духов инструмент, изработен от животински рог.

В даден момент от историята празникът на рога започва да се свързва с началото на новата година. Най-ранното споменаване на Рош Хашана в равински текст идва от Мишна - еврейски правен текст, датиращ от 200 г. сл. Хр.

Традициите на Рош Хашана

В началото на Рош Хашана, шофарът, изработен от рог на овен или друго стопанско животно, прозвучава в синагогите. Самият празник се отбелязва с много повече обредна музика, която съпътства богослуженията през двата празнични дни. Много евреи тълкуват звука, издаван от рога, като призив да се покаят за греховете си и да потърсят прошка от Бог.

На Рош Хашана е забранено да се работи. Повечето евреи прекарват това специално време, като посещават службите в храмовете, а след това празнуват с обредни ястия.

Празничната храна на Рош Хашана включва хляб хала (Challah), ябълки и мед. Хала символизира Бога, циклите на годината и плодородието. Ябълките изразяват надежда, че годината ще бъде сладка като тях. Смята се, че традицията да се ядат ябълки за Рош Хашана произхожда от ашкеназите (евреите в Централна и Източна Европа), които включват есенните плодове в своята новогодишна трапеза.

И така, как ще бъде отбелязано началото на 5783 година? На много места по света посещението на синагогите все още е или невъзможно заради пандемията, или ще се изисква носене на предпазни маски и наличие на документ за ваксинация. Но независимо дали използват Zoom или са заедно със семействата и приятелите си, сега евреите по целия свят приготвят обредна храна и използват своите шофари, за да предадат на света посланията на Рош Хашана.

Бележка на редактора: Тази история, първоначално публикувана на 7 септември 2021 г., е актуализирана.