Родни имена сред ледовете (от брой ноември 2005 г.)

България

Първата българска карта на о-в Ливингстън

 Първата българска карта на о-в Ливингстън
Полуостров Варна, връх Атанасов (на Джон Атанасов) или ледник Магура вероятно ви звучат необичайно, но още по-необичаен е фактът, че принадлежат на наша далечна територия. Всички те, вече 198 на брой, са част от първата българска карта на острова. Тя е създадена благодарение на множеството експедиции на нашите антарктици, на ст.н.с. Д-р Любомир Иванов (участвал в 4 от тях) и на екипа от
специалисти: Николай Главинчев, Райна Тошева и Стилян Найденов.
През 2004/05 се проведе експедиция „Тангра". Месеци наред д-р Любомир Иванов и алпинистът Дойчин Василев картографираха и заснемаха отдалечените вътрешни райони на о-в Ливингстън, допълвайки неговата топонимия. „Времето там е потискащо не толкова заради ниските температури, а по-скоро поради високата влажност, силния вятър и липсата на слънце. По време на антарктическото лято слънчевите дни обикновено са малко. Но нищо не може да се сравни с чувството, че вървиш там, където досега не е стъпвал човешки крак" - казва д-р Иванов. При създаването на картата той е използвал своите топографски проучвания, една по-стара британска карта и уникална сателитна снимка, предоставена от испанските антарктици. В знак на благодарност към последните няколко географски обекти носят испански имена. Други, както повелява традицията по тези географски ширини, са кръстени на наши антарктици, а трети - на български градове и исторически личности. Резултатът е тази много подробна карта, отразяваща и разпространението на ледниковата покривка - информация от голямо значение за геолози и биолози. Тя съдържа снимки на редица български географски обекти, както и любопитна информация за историята, географията и човешкото присъствие на острова.

Тази година (2005)на о-в Ливингстън ще работи поредният екип от учени от БАН и СУ. Според ръководителя на XIV арктическа експедиция проф. Пимпирев проучванията на острова трябва да бъдат правени ежегодно, тъй като „Антарктида е „кухнята" на климата за цялото южно полукълбо и оказва влияние върху глобалната климатична картина". Тоталното затопляне и топенето на ледниците са част от темите, върху които работят българските учени. Една от предстоящите задачи е да се изготви геоложка карта на острова, базирана на изследвания на нашия екип и на испанските учени. Ливингстън предлага интересно разнообразие от животински видове и непроучени скални пластове. Установяването на възрастта на скалната формация на острова е заслуга на българския екип, който открил вкаменено главоного животно. Неговата датировка променя с цяла ера възрастта на скалата, която се смяташе, че е от горнопалеозойския период, а фосилът се оказа от горномезозойската ера (преди приблизително 100 милиона години). Българските учени продължават да изследват и човешкото въздействие върху най-чистия континент на земното кълбо. Глобалното замърсяване оказва влияние върху екологията на Антарктида.
Нашите изследователи проучват натрупването на тежки метали и отражението им върху пингвините. За целта те събират проби от перата на животните при тяхната смяна и замерват нивото на метали.

-Шазлин Бабикян

Картата е изработена и Предоставена от фирма „Геототал"

Свали като PDF