Роботизирани риби ще се “борят” с инвазивни видове

Наука

Роботи, изглеждащи като широкоуст костур, наричан още бас (Largemouth Bass), може да са ключът към решаването на дългогодишните проблеми, създавани от инвазивни видове като гамбузията (Gambusia affinis). Роборибите преминаха успешно първоначалните тестове.

„Инвазивните видове са огромен проблем в световен мащаб и са втората причина за загубата на биоразнообразие“, казва водещият автор на изследването Джо...

„Инвазивните видове са огромен проблем в световен мащаб и са втората причина за загубата на биоразнообразие“, казва водещият автор на изследването Джовани Полверино. Затова учените създават робот (на снимката), който изглежда и се движи като естествения враг на гамбузията - широкоустият бас.

© Снимка: Джовани Полверино

Робот, който изглежда и плува като голяма риба бас, много ефективно сплашва инвазивнния вид гамбузия, получила прякора риба комар, като така ѝ пречи да поглъщат уязвимите попови лъжички, според проучване, публикувано в средата на декември от iScience.

През последните 100 години инвазивните риби комар се превръщат в глобален вредител. Но сега роботизираните риби може да се окажат дългоочакваната добра новина за екосистемите по целия свят.

Но как тези риби комари се превърнаха в такъв проблем за местните видове риби по целия свят? Естествено, вината е на хората.

В началото на 1900 г. комарите (Culicidae) вече са проблем по цели свят. (Съвременният репелент против комари ще бъде създаден едва половин век по-късно.) Ето защо хората решават да използват вид, наречен гамбузия (Gambusia affinis), за който е известно, че се храни с ларвите на досадните насекоми. Гамбузията е въведена в региони по целия свят, като средство за контрол на комарите. Затова и получава прозвището риба комар.

Проблемът е, че тази риба не се храни само с ларви на комари. Гамбузията има солиден апетит за ларви от всякакъв вид, включително попови лъжички на редки и икономически важни видове риби и земноводни, живеещи във водните екосистеми, където е въведена. Оттогава досега, гамбузията се превръща в сериозен проблем, но сега учените смятат, че са намерили решение.

Те създават робот, който изглежда и се движи като естествения враг на гамбузията - широкоустият бас (Largemouth Bass). Роботът използва „компютърно зрение“, за да забележи гамбузии, приближаващи се до попови лъжички. След това машината се придвижва до хищниците и ги подплашва.

Инвазивните видове са огромен проблем в световен мащаб и са втората причина за загубата на биоразнообразие“, казва водещият автор на изследването Джовани Полверино от Университета на Западна Австралия. "Надяваме се, че нашият подход за използване на роботика, използваща слабостите на невероятно успешен вредител, ще отвори вратата за подобряване на нашите практики за биоконтрол и борба с инвазивните видове."

Предварителни тестове

За да проведат изследването, учените създават резервоари, в които пускат гамбузии и попови лъжички, след което поставят вътре и робота. След края на петседмичното изследване, те констатират, че роборибата доста ефективно подплашва гамбузията.

Паниката, която роботът създава у гамбузиите, променя не само тяхното поведение, но дори физиология и плодовитостта им, като по този начин ги прави по-малко ефективни при ловуването на попови лъжички. Вместо да прекарват времето си основно в размножаване и търсене на закуска от попови лъжички, рибите комари се концентрират върху друга, по-належащата задача – да избягат от страшната робориба.

Въпреки че се справя успешно с осуетяването на гамбузията в лабораторията, роботизираната риба не е готова да бъде пусната в дивата природа“, казва съавторът на изследването Маурицио Порфири от Нюйоркския университет.

И макар че резултатите от проучването са обещаващи, екипът все още трябва да преодолее някои технически трудности. Но този нов подход в борбата с инвазивния вид може би ще сложи точка на глобалните неприятности, създавани от рибите комари през последния век, пише CNET.