Робот достигна дъното на Марианската падина

Наука

Дълбочините на океана са най-непознатата територия за човечеството. Но сега сме на крачка по-близо до знанието какво се крие на морското дъно: екип от китайски учени е създал робот, за да изследва Марианската падина, най-дълбоката точка на Земята, на 11 000 метра под повърхността на морето, съобщава списание „Viajar“.

Дъга над Марианската падина - появява се в момента, когато Джеймс Камерън стига до дъното й.

Дъга над Марианската падина - появява се в момента, когато Джеймс Камерън стига до дъното й.

© Снимка: MARK THIESSEN, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Този робот е успял да достигне 10 900 метра в падината благодарение на устройството си, имитиращо рибата охлюв, обитаваща дълбочините около 8000 метра. Металните структури на подводници и други конвенционални устройства не могат да издържат на високото налягане в Марианската падина. Роботът обаче е направен от мек материал на основата на силикон.

Марианската падина се намира в западната част на Тихия океан, на около 200 км източно от Марианските острови, а максималната й дълбочина е 11 050 м. Рибата охлюв не е единственото живо същество, което се е приспособило да живее в такива екстремни условия: повече от хиляда атмосфери налягане, четири градуса температура и пълна тъмнина.

Падината е известна и с приютяването на същества, които сякаш идват от друг свят. Например на мястото са открити гигантски калмари от вида Architeuthis, които могат да достигнат 14 метра, както и множество неизвестни видове риби. Повечето риби, които живеят на такива дълбочини, имат мека, желеобразна структура без люспи, за да могат да издържат на високото налягане.

Колкото по-близо до повърхността, толкова по-вероятно е да се намери повече живот като ярки биолуминесцентни медузи, които са единствената светлина в тази огромна тъмнина, риба таласъм с видими органи поради прозрачното тяло, гоблин акула с удължен нос или змиорка акула със своите 300 остри триконечни зъба.

Там се срещат и месоядния Anoplogaster . На максимална дълбочина обаче най-големите, които могат да бъдат намерени, са само амфиподи, малки ракообразни, подобни на скариди./ БГНЕС

Галерия | Забележителен нов свят в Марианската падина

Вижте 7 снимки