Ръката, която ни свързва

Природа

Ръката е крайникът, чрез който умът се среща със света.
© От Карл Зимър; Илюстрации: Брайън Кристи
 

Ръката е крайникът, чрез който умът се среща със света. Използваме ръцете си, за да стъкваме огън, да караме самолети, да пишем, да копаем, да отстраняваме тумори, да вадим заек от шапка. Човешкият мозък може да е нещото, което прави нашия вид уникален, но без ръце всички велики идеи, които раждаме, не биха се реализирали.

Причината да можем да използваме ръцете си за толкова много неща е тяхната необикновена анатомия. Под кожата им се крие сложно съчетание от тъкани. Само палецът се контролира от девет отделни мускула. Китката е подвижна конструкция от кости и сухожилия, преплетени с мрежа от кръвоносни съдове и нерви, чиито окончания достигат върха на всеки пръст. Ръката може да докосва нежно или да упражни много голяма сила. Часовникарят може да използва ръцете си, за да поставя пружинките на мястото им под микроскоп. В бейзбола питчърът използва същия анатомичен орган, за да запрати топка със 160 км/ч.
Ръката е толкова забележителна, че през 1833 г. великият шотландски хирург сър Чарлс Бел е написал цяла хвалебствена книга за нея: „Ръката: нейният механизъм и жизненоважни умения като доказателство за Божия план". По онова време идеята, че животът е еволюирал, тъкмо започвала да се разпространява, но Бел смятал, че вглеждането отблизо в човешката ръка би разсеяло подобни глупави приказки.
Има само един проблем с аргументите на Бел: те не обяснявали защо и други видове имат ръце. Никой не би се усъмнил, че петте пръста в края на орангутанската ръка са нещо друго. Крилете на прилепа може да приличат на кожести ципи, но под тях прилепът има същите пръсти като орангутана или човека, както и китка, свързана със същата група от кости на китката, на свой ред свързани със същите кости на ръката.
Когато написал „Произход на видовете", Чарлс Дарвин подчертал това странно съвпадение. „Има ли нещо по-любопитно - попитал той - от това, че човешката ръка, пригодена за хващане, тази на къртицата - за копаене, кракът на коня, плавникът на делфина и крилото на прилепа са конструирани по един и същ начин?"
За Дарвин отговорът бил еднозначен - ние сме братовчеди на прилепите и всички други животни с ръце и всички сме наследили ръцете си от общ предшественик.

Май 2012

Вижте повече

Май 2012