Ризата – подходяща за планина? От Fjällräven знаят отговора

Пулсът на времето

Поларите, суичърите и пуловерите привличат цялото внимание към себе си, щом стане дума за междинни слоеве. Трудно бихме си представили поход в планината без тях. Те ни служат вярно, осъществявайки връзката между прилепналите към кожата базови слоеве и защитните външни слоеве като якетата. Но е крайно време и ризата да получи заслужено признание.

Спомняте си ризата, нали? Това е дрехата с копчета отпред и яка, която носите редовно, но никога не се замисляте, че може да я носите и в планината. Нейната гъвкавост и адаптивност я правят неоспоримия герой на средните слоеве. Шведският аутдор експерт Fjällräven има няколко модела ризи, с които преходът между градски и планински условия в тези променливи температури е още по-лесен.

Кратка история на ризите

Ризите съществуват от хилядолетия. Всъщност най-старата запазена дреха в света е ленена риза от 3000 г. пр.н.е. През Средновековието ризите придобиват по-голямо значение, тъй като дрехите стават по-плътно прилепнали към тялото. Също така, отделящите се маншети били задължителни, а жените предавали по някой ръкав от дрехата си на ухажор в знак на обич. До края на XV век се правят ризи от вълна и лен, както и от коприна за кралските особи.

През вековете ризите са имали волани на врата и маншетите, които са достигнали зенита си при английските дендита, като Бо Брюмел, който се нуждаел от камериер и цяла свободна сутрин, за да подреди сложната си яка. Подобни украшения биват изоставени през Викторианската епоха, когато стандарта за семплите яки и маншети навлиза и остава до ден днешен.

Цветните ризи започват да се появяват през XIX век, но се смятат за ежедневно облекло за работници от по-ниска класа. Всъщност, през 1924 г. за първи път е записан терминът „служител със сини якички“. През 60-те години на миналия век мъжките ризи се изработват в различни модели и цветове, а женските (най-накрая!) се доближават до тях по цвят и кройка.

Как да извлечете максимума от своята риза

Когато става въпрос за максимизиране на функционалността в различни сценарии н