Римски сандал на 2000 години е открит в Испания

Наука Цивилизация

Археолози в Северна Испания използват система от макари, за да достигнат до дъното на кладенец, където откриват римски сандал на 2000 години и други артефакти.

Римският сандал, открит на дъното на кладенец в Испания.

Римският сандал, открит на дъното на кладенец в Испания.

© Есперанса Мартин Ернандес

Археолозите правят откритието това лято, докато разкопават римското селище Лукус Астурум (лат. Lucus Asturum), днес известно като Луго де Ланера.

Межди I и IV век Лукус Астурум е важен административен и комуникационен център в северната част на Иберийския полуостров. През 2021 г. археолози, ръководени от Есперанса Мартин Ернандес, откриват голяма сграда с централен двор и кладенец.

Това лято, когато разкопките са възобновени, те решават да се спуснат в кладенеца с помощта на система от макари, за да избегнат евентуални повреди на находките на дъното.

Сред римските артефакти, намерени в кладенеца, е сандал, потопен в глинеста утайка на около 3 м под нивото на земята, изгубен от човек, за когото се смята, че е почиствал кладенец преди около 2000 години.

Благодарение на дебелия пласт кал на дъното на кладенеца, сандалът е добре запазен, което е рядкост в този регион, особено за предмет, изработен от органични материали като кожа.

Римският кладенец, където е открит сандалът.

© Есперанса Мартин Ернандес

Изследователите са впечатлени от майсторството на изработка на обувката и степента на детайлност, особено на нейната подметка, която е "украсена с изобилие от кръгове, овали и други мотиви, и е изработена от тъмнокафява кожа", казва за Live Science Ернандес.

„В [Испания] и в останалата част от Римската империя е наистина рядкост да се намерят подходящи условия за запазване на органичен материал в толкова добро състояние“, казва тя. „В случая имаме работа с кладенец за потребление на вода в частен дом, като причината за отличната запазеност се дължи на анаеробното състояние на находището. Всички органични материали са останали непокътнати в продължение на 2000 години именно благодарение на липсата на кислород."

Други забележителни артефакти, намерени в кладенеца, включват керамични съдове, семена, ядки, черупки, малък метален пръстен, огърлица, мъниста и бронзов съд, казва Ернандес.

„Също така имахме късмета да възстановим няколко от килерите на къщата, така че сега имаме пълна информация за битовите предмети в нея: стъклени съдове, галска и испанска сигилата [луксозна керамична посуда], фина южногалска тънкостенна керамика, огнеупорни съдове, обикновени съдове, местна керамика, бижута, монети и работни инструменти“, казва тя. „Накратко, почти всичко, което ни позволява да направим добра реконструкция на това какво е представлявала тази къща от ранния имперски период.“