Римска кама на 2 000 години изглежда невероятно след реставрация

Цивилизация

Когато стажантът по археология Нико Калман открива римска кама, датирана на 2 000 години, тя изглежда като „пилешко бонфиле“ Но хората, които я оприличават по този начин скоро променят мнението.

Камата в момента на откриването ѝ.

Камата в момента на откриването ѝ.

© LWL/Joesf Mühlenbrock​

При откриването на камата, тя все още се намира в ножницата си. Но в този момент изглежда като ръждива вехтория, наподобяваща оваляни в галета и запържени пилешки части, пише Earthly Mission.

Ала девет месеца по-късно, внимателната и прецизна реставрация разкрива истинската красота на камата и нейната ножница.

Калман се натъква на реликвата, докато проучва изкоп в археологически обект близо до Мюнстер, Североизточна Германия. Някога районът се намирал в периферията на Римската империя. Тук били погребани войници, тъй като в близост имало военно поделение.

Стажантът е едва на 19 години, но направеното от него откритие, е определено от действащите на терен местни археолози към Университета в Трир за “революционно”.

Бетина Тремел, старши археолог на разкопките, казва пред Live Science, че когато вижда откритието на Калмън, целият екип “остава без думи.”

Мишел Ринд, директор по археология към Съвета на район Вестфалия-Липе, по-късно потвърждава значимостта на находката.

„Комбинацията от напълно запазено острие, ножница и колан, заедно с важната информация за това къде точно са открити, е без паралел“, казва той.

След като откриват камата, изследователите я предават на професионални реставратори, които след девет месеца упорита работа възвръщат първоначалната слава на оръжието.

Реставрираната римска кама и ножница.

Реставрираната римска кама и ножница.

© LWL / Ойген Мюш

Според експертите, камата не е основно бойно оръжие, а по-скоро е използвано като допълнително средство за поваляне на противник. Действително, късото ѝ острие (33 см) е проектирано за близък бой. А среброто и инкрустираните полускъпоценни камъни върху камата и ножницата предполагат, че тя е носена от войник с висок ранг и статут.

„Не е нормална практика римските войници да бъдат погребвани с военното си снаряжение“, обяснява Тремел. „Следователно този конкретен войник и това конкретно оръжие трябва да са от голямо значение.