Ретрофотография Юни 2009

От редактора

Бързо и вкусно

Постоянни клиенти се редят „като клиенти в банка", за да получат срещу своите монети любимите си блюда - например печен фасул и шницел „Солсбъри", прясно приготвени и заредени в „подобни на пощенски кутии" отделения. Този „Автомат" в Ню Йорк, описан в броя на National Geographic от март 1942 г., бил част от верига по Източното крайбрежие на САЩ, която продавала по 72 000 пая на ден. Вдъхновени от германските „ресторанти без сервитьор", Джоузеф В. Хорн и Франк Хардарт открили първия американски „Автомат" във Филаделфия през 1902 г. и скоро изградили цяла империя. Но през 60-те години други вериги за бързо хранене започнали да отнемат от клиентите им. Последният манхатънски „Автомат" затворил през 1991 г. Те са се съхранили в Амстердам, а през 2006 г. се завърнаха и в Ню Йорк - в един локал в Ийст Вилидж. -Марк Силвър

Снимка: Дж. Бейръл Робъртс, архив на National Geographic

Юни 2009

Вижте повече

Юни 2009