Ренан Озтурк - на живот и смърт за съвършената снимка

Природа Цивилизация

Ренан Озтурк и екипът му се сблъскват с много предизвикателства докато заснемат последния събирач на халюциногенен мед в Хималаите.

Галерия | Ренан Озтурк - на живот и смърт за...

Вижте 10 снимки

Озтурк признава, че той и екипът не са били подготвени за гигантските хималайски пчели. Висели на 60 метра във въздуха докато снимали Маули Дхан – последния събирач на халюциногенния мед, който пчелите произвеждат в източен Непал, когато Озтурк осъзнал, че американските им пчеларски костюми не пазят от ухапванията на местните пчели. Те са два пъти по-големи от срещащите се в Америка и жилят дори през предпазното облекло.

„Свикнал съм да снимам предизвикателни катерачески истории като тази на Алекс Хонълд и имайки подобен опит зад гърба си смятахме, че тази задача няма да ни се опре“, казва фотографът. „Тя обаче се оказа по-трудна, отколкото очаквахме“.

Маули се катери по скалите към кошерите без никакво предпазно облекло, без осигуровки и дори без обувки. Но Озтурк и авторът Марк Синот носят фотографско оборудване, 90 килограма въжета и импровизирана дървена седалка.

„Трудно е да се концентрираш, а освен това всичко се случва много бързо“, казва Озтурк, който е бил ухапан между 30 и 50 пъти. „Събирачите на мед са си изработили техника и правят всичко много бързо и ефективно, защото не разполагат с цялото това модерно оборудване“.

Най-важното обаче е да бъдеш тих като муха на стената, казва Озтурк.

 „Искаш да оставиш пространство на онези, които снимаш – да не ги докосваш, да не се намесваш в това, което правят, защото то може да доведе до смъртта им“.

За Озтрук това е били голямо предизвикателство, защото с Маули завързват близко приятелство. Разговарят часове наред на непалски – език, който Озтурк е научил по време на програма за обучение в чужбина.

„Бяхме по-скоро приятели и част от един екип. Не присъствахме там като странични фотографи“, казва той.

След завръщането си у дома Озтурк развива жестока алергична реакция и отива в болница.

Но това няма да го спре да се върне в Непал. Той посещава страната от 15 години и има още много идеи за материали, свързани с хималайската страна. „Повече от впечатляващо е да видиш какво правят хората там и да имаш възможността да го документираш“.