Речни делфини

Природа

Как са се озовали в Амазонка и защо мъжките са розови?
© от Марк Дженкинс;снимки: Кевин Шейфър

Галерия | Речни делфини

Вижте 11 снимки

Делфините плуват между дърветата. Извиват гъвкавите си тела, провират се през клоните, увиват се като змии около набраздените стволове. Сред листата се стрелкат зелени риби и розовите като дъвка делфини ги захапват със своите дълги, зъбати „човки". Това се случва по време на влажния сезон в горната част на Амазонския басейн, надолу по течението от перуанския град Икитос. Реката е наводнила джунглата, примамвайки делфините да излязат на лов в гората.

Амазонският делфин, Inia geoffrensis, се отделил от океанските си предци преди около 15 млн. години - през миоцена. По онова време морското равнище било по-високо, казва биологът Хийли Хамилтън от Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско, и големи части от Южна Америка, включително басейнът на р. Амазонка, вероятно са били покрити от плитка солена вода. Когато тя се отдръпнала, предполага Хамилтън, част от делфините останали в речния басейн и от тях произлезли удивителни същества, твърде различни от популярния образ на делфина. Тези речни делфини имат дебели, издути чела и тънки продълговати „човки", с които лесно могат да измъкват рибите измежду преплетените клони или да ровят в тинята за скрити ракообразни. За разлика от морските делфини при тях вратните прешлени не са сраснали, което им позволява да се извъртат под ъгъл до 90 градуса - идеална маневра за провиране сред дърветата. Имат и широки плавници, по-малка гръбна перка (голямата би им попречила да минават през тесни места) и малки очи - те набелязват плячката в тинестата вода чрез ехолокация.

С тегло до 200 кг и дължина 2,5 м амазонският речен делфин, наричан още бото, е най-големият от четирите известни вида речни делфини. Другите живеят в Ганг в Индия, в Инд в Пакистан, в Яндзъ в Китай и в Рио де ла Плата между Аржентина и Уругвай. На пръв поглед всички те си приличат, но всъщност четирите вида не принадлежат към едно и също семейство. Провежданите от Хамилтън и други специалисти ДНК изследвания показват, че речните делфини са произлезли от древни морски китоподобни (разредът, към който спадат и китовете) поне в три отделни случая - най-напред в Индия, а по-късно в Китай и в Южна Америка - преди самите морски делфини да се обособят като група. Историята им е пример за т.нар. конвергентна еволюция, когато географски изолирани видове с различен генотип развиват близки характеристики, тъй като се налага да се приспособят към сходна околна среда.

Всяка пролет амазонските речни делфини напускат очертанията на речните корита, за да опитат вкуса на някогашните си местообитания. В резервата „Мамирауа" в Западна Бразилия, където Тони Мартин от Кентския университет в Англия изучава делфините от 16 години, два притока на Амазонка през половината година заливат хиляди квадратни километри гора и я превръщат в огромно море, над което стърчат дървесни корони. Мартин и неговата бразилска колежка Вера да Силва са открили, че особено женските делфини се отклоняват доста навътре в гората - може би за да търсят убежище от агресивните яркорозови мъжки. Женските са предимно сиви, а розовият цвят на мъжките според Мартин и Да Силва е всъщност цикатриксна тъкан.

Юни 2009

Вижте повече

Юни 2009