Разходки, а не хапчета срещу пролетната умора

Наука

Филип Кузменко - лекар, кардиолог и диетолог разказва кои са основните причини за пролетна умора и неразположение през пролетно-есенния период в интервю пред радио Sputnik.
© Снимка:iStock

Пролетната умора, подобно на есенната слабост, която някои хора изпитват е проблем, с който се сблъскваме, когато има внезапни промени в температурата и хората често настиват. Баналната настинка е една от най-честите причини за неразположение през този период, сигурен е Кузменко. Но ако хората започват да отделят секрет от носа, когато са навън в студено време, това не означава, че имат хрема и се разболяват, казва лекарят.

Какво значат 20 минути сред природата за здравето ви

Вижте повече

Какво значат 20 минути сред природата за здравето ви

Шумолене на листа, напъпила зеленина и аромат на борови иглички: напролет гората привлича много хора.

 "Това е нормална реакция на носните проходи: на фона на студа се произвежда голямо количество слуз, за да се затопли естествено носът, това не е патология. Ако това е придружено от треска и други симптоми - кашлица или възпалено гърло, можем да кажем, че човекът се разболява". Съществува мнение, че неразположението през пролетта може да е признак на недостиг на витамини. Въпреки това, отбеляза лекарят, липсата на витамини води до специфични заболявания, които изискват запълване на витаминния дефицит. Но да се отървете от пролетната умора, като приемате мултивитамини не е достатъчно.

"Ако човек развие симптоми на недостиг на витамини, разбира се, той трябва да ги взема. Но ако усещате пролетна умора, само приемът на таблетки с мултивитамини няма да подобри състоянието ви в по какъвто и да е начин ", каза Кузменко.

"Хората изпитват умора при смяна на сезоните заради нервното изтощение. С настъпването на топлото време и разходките на открито всичко може да се промени към по-добро - настроението ще се подобри и постепенно хората ще могат да се върнат към нормален и по-енергичен начин на живот", каза Кузменко. /БГНЕС, РИА Новости