РАЗКАЗАНО НА ПОРТА-та ЕДНА ОБИКОЛКА ПО УЛИЦИТЕ НА СТАРИЯ ФУНШАЛ

Пътеписи Цивилизация

Автор на текста и фотографиите е Вера Киркова – преподавател по История на португалския език и култура в СУ „Св. Климент Охридски“

Галерия | РАЗКАЗАНО НА ПОРТА-та ЕДНА ОБИКОЛКА ПО УЛИЦИТЕ НА...

Вижте 13 снимки

Остров Мадейра е част от архипелага Мадейра, състоящ се от няколко острова. Основните са Мадейра и Порто Санто. Има и необитаеми или сезонно обитаеми острови, които са естествен природен резерват. Като цяло представляват автономен регион на Португалия. Намират се насред Атлантическия океан, на около 700 километра западно от Казабланка. Общата площ на архипелага е 801 кв.км. Най-високата точка е връх Пико Руйво – 1862 м.

За откриватели на Мадейра се сочат мореплавателите Жоао Гонсалвеш Зарко, Бартоломеу Перещрело и Трищао Ваш Тейшейра.

Град Фуншал е столицата и главният град. Въпреки този си статут, насочващ мисълта към административен и икономически център, е пленително колоритен, запазил духа на миналото, неповторима атракция от всяка възможна гледна точка. Зашеметяваща природа, островърхи вулкани, отвесни скали, безкрайната шир на Атлантическия океан, редки растителни видове, местна култура, архитектура със старинни катедрали, площади, аристократични имения и романтични улички, виещи се нагоре сред стъпаловидно застроени склонове. Удивителна самобитност, редом с модерни петзвездни хотели, предлагащи изключителен комфорт и приветливо обслужване. Специално внимание заслужават и островната кухня, екзотичните плодове, странните видове риби, ароматните вина.

Климатът е благоприятен и с постоянната си температура между 20 и 25 градуса целогодишно примамва не само туристи, а и хора, предимно от Северна Европа, които купуват имоти, за да заживеят трайно на острова.

Много може да се пише за Фуншал от епохата на пиратите до днешния модерен и космополитен Фуншал с блясъка и лукса, град на световната футболна звезда Кристиано Роналдо. Традициите, легендите, фолклорните обичаи са неизменна част от живота. Местните жители са страстно отдадени на музиката и ресторантчетата около стария център предлагат от професионални до импровизирани програми всяка вечер. Усещането е неповторимо, когато дори главният готвач излезе да изпълни с чувство пред своите гости някоя характерна песен. Каквото и да се напише, ще е малко, що се отнася до романтичното и носталгично настроение, което събужда разходката след вечеря по уличките от миналото. Силно впечатление прави как се съхранява животът на сградите, като дори по време на реставрация се запазва фасадата и тя придобива невероятно очарование с подкрепени от общината художествени проекти за улично изкуство. Няколко дни от престоя си във Фуншал посветих на заснемането на огромно количество фасади и най-вече врати на стари сгради, изрисувани от ентусиазирани местни професионални и самодейни художници. Имаше от сериозни политически апели до шеговити закачки с минувачите. От изкуство, наподобяващо детска рисунка, до дръзки модерни предложения. Пространството за публикуване винаги е ограничено, затова от стотиците кадри подбирам няколко, които сами по себе си представляват една завършена история.

Приятна фоторазходка от мен!

Вера Киркова