Радикално предложение: да унищожим Антарктика

Околна среда Наука

За да се разтопи ледът в Западната част на Антарктика ще бъдат нужни два века, но влиянието върху останалата част от света ще бъде фатално: учените очакват за този период морското равнище да се покачи с три метра.

Поради това топенето на леда в Западна Антарктида се счита за една от най-големите заплахи, причинени от климатичните промени.

Учени от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата са стигнали до необичайна идея как да спрат покачването на морското ниво: като изкуствено унищожат екосистемата на Антарктика.

Някъде на границата между въображаемото и реалността ето какво гласи предложението на потсдамския изследователски екип, публикувано наскоро в Science Advances:

150 милиона души живеят на места, които няма да съществуват след 30 години

Вижте повече

150 милиона души живеят на места, които няма да съществуват след 30 години

Американско проучване сочи, че застрашените от наводнения крайбрежни територии са повече от очакваното.

Топенето на Западна Антарктика на теория може да бъде спряно с изкуствен сняг, направен от морска вода. Трилиони тонове сняг, изстреляни от гигантски снежни оръдия може да намалят продължаващото топене и свързаните се него покачващи се нива на морското равнище.

За да има достатъчно енергия за изпомпване, обезсоляване и затопляне на морската вода, както и за снежните оръдия, ще трябва да се построи гигантски вятърен комплекс.

Андерс Леверман, физик в института PIK разбира последиците за чувствителната екосистема на Антарктика: „По същество става въпрос за това да преценим дали човечеството иска да пожертва Антарктида, за да спаси останалите континенти. Става въпрос за световни градове от Ню Йорк до Шанхай и Хамбург, които ще се окажат под вода, ако не предприемем нищо.“

Необичаен проект: стъклени перли ще спасяват Арктика

Вижте повече

Необичаен проект: стъклени перли ще спасяват Арктика

Неправителствената организация Ice911, основана от инженера Лесли Фийлд, смята, че е открила решение за топящия се сняг в Aрктика: стъклени перли.

„Всъщност откриваме, че голямо количество сняг може да възвърне стабилността на ледовете. Това може да се получи чрез огромно преразпределение на водните маси.

Според Фелдман от океана ще трябва да се изпомпват стотици милиарди тона вода всяка година и да се изсипват под формата на сняг върху леда в продължение на няколко десетилетия.