Пустинните езера в Дубай – дестинацията на влюбените

Природа Цивилизация

Създадени от човека, пустинните езера в Дубай предлагат визуален спектакъл, който не спира да привлича посетители от цял свят.

"Любовните езера" в Дубай.

"Любовните езера" в Дубай.

© Илюстрация: IStock

Най-големите от тях се наричат "Любовните езера" (Love Lakes). От 2018 г., когато са направени, те се превръща в предпочитана дестинация за влюбени двойки и млади семейства.

Оформени като две преплетени сърца, Love Lakes обхващат площ от 550 000 кв. м. Тези размери означават, че езерната композиция може да бъде видяна в цялост само от небето. Пустинният оазис е заобиколен от дървета, засадени под формата на думата „любов“ (Love), около която посетителите могат да се разхождат по пътеки, създадени специално за тази цел.

Езерото "Експо 2020"

Близо до езерата на любовта се намира и езерото “Експо 2020” (Expo 2020).

Езерото "Експо 2020" в Дубай.

Езерото "Експо 2020" в Дубай.

© Източник: Instagram / thrillark

То е създадено, за да отпразнува домакинството на Дубай на първото международно изложение за Близкия изток, Африка и Южна Азия.

Лунното езеро

Между пясъчните дюни е сгушено и най-малкото от групата езера, наречено “Лунното езеро” (Moon Lake).

"Лунното езеро", Дубай.

"Лунното езеро", Дубай.

© Илюстрация: IStock

Както подсказва неговото име, водоемът е оформен като полумесец. "Лунното езеро" се достига само с автомобил 4X4, което го прави идеална дестинация за тези, които искат да избягат от цивилизацията и да се насладят на арабския залез, може би единствено в компанията на някой бял орикс (Oryx leucoryx – чифтокопитен бозайник от семейство Кухороги, най-малкият и рядък орикс).

Пустинният резерват

"Любовните езера", езерото "Експо 2020" и "Лунното езеро" се намират в края на пустинния резерват Ал Мармум (Al Marmoom), който заема 10 % от общата площ на Дубай.

Бял или арабски орикс.

Бял или арабски орикс.

© Илюстрация: IStock

Резерватът е дом на 16 000 вида дървета, треви и храсти, различни бозайници, птици и риби, сред които и 19 застрашени вида.

“Важно е да подкрепим екотуризма едновременно с опазването на Дубай и неговите застрашени видове”, казва пред Euro News Сауд Фейсал Мохамед, отговорник по въпросите на дивата природа на Дубай.