Птиците – изумителни създания

Природа

Заради забързания си начин на живот, все повече хората се отдалечават от природата. Още по-малко хора пък обръщат внимание на птиците, въпреки че и те живеят в големите градове.

България е богата страна, що се отнася до видове птици. Само у нас са регистрирани 409 вида от пернатите създания. Защитени видове са 327 от тях, а 140 са включени в Червената книга, припомня репортер на БГНЕС.

Освен красиви, птиците са и удивителни същества, сочат някои факти, малко известни за широката публика. Ето и някои от тях

Галерия | Птици със странни човки

Вижте 13 снимки

  • Очите на щрауса са по-големи от размера на мозъка му – средно мозъкът на щрауса тежи около 42 грама, а окото му – 48. Оказва се, че големината на очите на тези птици са плод на еволюция – за да успеят да си набавят храна, но и да не станат жертва на някой хищник, щраусите могат да виждат не само напред, но и настрани.
  • Температурата на птиците е по-висока от човешката с 8 градуса – при пернатите терморегулацията е добре развита, като в зависимост от вида им, вътрешната им температура варира между 40 и 43 градуса. Това се обяснява с по-бързия метаболизъм на птиците, но и е обяснение за по-късия период на мътене на яйцата.
  • Птиците не се потят – нито когато са в покой, нито когато са във въздуха. Те успяват да охлаждат телата си благодарение на добре развитата си дихателна система. Кожата им е тънка и суха, а на повърхността ѝ се отделя единствено смазка за перата им.

Галерия | Девет невероятни снимки на птици печелят конкурса Одюбон

Вижте 10 снимки

  • В света съществуват и отровни птици – цели 6 вида. Тяхната токсичност е „пасивна“ – тоест отровните вещества се активират само когато птицата е застрашена или нападната. Съприкосновение с отровна птица може да предизвика само болка или изтръпване, но не и смърт за хората. Повечето от токсичните пернати обитават Нова Гвинея. 
  • Чайките могат да пият солена вода – благодарение на специална жлеза, те успяват да пречистят солта от кръвта си, образувайки солена течност, която изхвърлят през ноздрите си. 
  • Кокошките могат да се преструват на мъртви – тези театрални звезди са способни на смайващи хитрини – при наличието на опасност, те просто се преструват на мъртви. Орнитолозите обясняват пилешката хипноза със силно развития инстинкт за самосъхранение. А лаишкото обяснение е, че когато се чувстват застрашени, кокошките просто се вцепеняват от страх.
Беседковите птици

Вижте повече

Беседковите птици

За да привлекат женските, мъжките беседкови птици се перчат, припяват и... развиват художествена дейност.

  • Зрението на ястреба е 8 пъти по-добро от човешкото – хищните птици се славят с отличното си зрение. Очните ябълки на тези птици са кръгли, а ретината им съдържа много свръхчувствителни клетки. В допълнение роговицата им е плоска, а не изпъкнала, заради което образите, които виждат са кристално ясни, дори по време на полет.
  • Птиците мразят неканените гости. Изключение правят северноамериканските сови, които имат навика да пускат малки змийчета в гнездата при малките си. Совите се хранят с мишки и бръмбари, затова често гнездата им привличат рояци от насекоми. Малките змии пък се хранят точно с насекомите, като по този начин прочистват всички носители на инфекции, без да са заплаха за малките. Наглед сложна, но пък съвършено създадена схема за опазване здравето на младото поколение. /БГНЕС