Първите седем

Природа Цивилизация Наука България

Книгата „Първите седем“ е побрала изключителния опит на топалпиниста Боян Петров, придобит на седем от най-високите върхове на планетата.

От „прохождането“ в планините и младежките мечти, през изпитанията и успехите на първите седем- и осемхилядници, до болката от загубата на приятел, останал завинаги на скалите – разказът на Боян е триумф на волята, възможен само когато всяка мисъл и всеки мускул са впрегнати в изпълнението на заветната цел.

„За мнозина върхът е точка, от която единствено се слиза надолу. За мен обаче той е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел. Тя е още по-трудна, още по-далечна и с времето става все по-желана. Спускам се само за да се подготвя още по-добре и пак да поема нагоре“, споделя алпинистът в предговора към книгата си.

Освен катерачен мемоар „Първите седем“ е и първият български наръчник за изкачване на високи върхове. Достигайки Нанга Парбат през 2016 г., Боян добави в актива си осми връх от престижната колекция „Хималайска корона“ – изкачването на всички 14 осемхилядника в света, с което беляза началото на нова епоха в българския височинен алпинизъм. Вдъхновен да разпали устрема към висините у възможно повече хора, спортистът подробно описва физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите към връх над 7000 метра.

Като изследовател-зоолог той съумява да приложи научния подход на всяка крачка от избора на връх и стил на изкачване; изграждането на тренировъчен режим; привличането на спонсори; подбора на подходяща екипировка и определянето на хранителен режим по време на експедициите. Потопете се в едно приключение, разпростиращо се на пет континента и хиляди метри надморска височина, в което главният герой може да бъдете самите вие!