Първите биороботи вече могат да се възпроизвеждат, а скоро ще имат и „очи“

Наука

Учените, разработили Xenobots, успяха да намерят начин, който им позволява да се възпроизвеждат. Сега те планират да ги снабдят и със сетиво – "например зрение".

Учени, разработили ксеноботите, разкриват, че те са в състояние да създават потомство чрез самовъзпроизвеждане - процес, който се наблюдава в молекули...

Учени, разработили ксеноботите, разкриват, че те са в състояние да създават потомство чрез самовъзпроизвеждане - процес, който се наблюдава в молекулите, но не и в живи организми, пише The Guardian.

© Източник: Instagram / mgfd42

Ксеноботите са разработени на основата на стволови клетки на африканската гладка ноктеста жаба Xenopus laevis, чието име и носят. По същество, те са молекулярни машини, с размери по-малко от 1 мм. Разполагат с малки косъмчета (реснички), чрез които се движат из стъклото на Петри. (Стъкло или блюдо на Петри е съд, който се използва в биологията, медицината и химията.)

Проектът по създаването им се ръководи от изследователи от Университета на Върмонт, Университета „Тъфтс“ и Института Wyss за биологично вдъхновено инженерство към Харвардския университет.

„Опитвахме се да разберем каква полезна работа могат да свършат и едно от нещата, които ми хрумнаха, беше да почистим купата“, в която се намират биоботите, казва ученият Сам Кригман.

За целта, изследователите поставят багрилни частици и покрити със силикон железни топчета в паничката на Петри. След това наблюдават поведението на ксеноботите, които започват да струпват отпадъците.

За създаването нс ксеноботите са ползвани стволови клетки на африканската гладка ноктеста жаба (Xenopus laevis). Снимката показва възрастен екземпляр.

За създаването нс ксеноботите са ползвани стволови клетки на африканската гладка ноктеста жаба (Xenopus laevis). Снимката показва възрастен екземпляр.

© Илюстрация: IStock

Възпроизвеждане по метода Pac-Man

След това друг учен, Дъглас Блекистън, повтаря процеса, поставяйки допълнителни клетки, от същия тип, от който са направени ксеноботите, в паничката на Петри, за да види как ботовете ще реагират. Няколко дни по-късно става ясно, че допълнителните клетки се превръщат в "потомци" на биоботовете, които развиват собствени реснички, с които да се движат.

Кригман казва, че в началото репликацията е "спонтанна". Затова изследователите решават да използват изкуствен интелект, с чиято помощ да измислят най-добрата форма, така че Xenobots да се репликират „по-последователно“ „Създадохме компютърен модел, който симулира репликацията на стволовите клетки“, казва Кригман.

Учените откриват, че формата, наречена Pac-Man, гарантира в най-голяма степен, че ксеноботите са в състояние да се репликират. „Оказа се, че този дизайн е поне два до три пъти по-ефективен от първоначалния“, добавя Кригман. „Ботовете създадоха деца, които родиха внуци, правнуци и пра-правнуци, общо четири пъти репликация."

Кригман смята, че проектът може да подскаже някои отговори относно способността за регенерация при някои животни, например саламандрите, които могат да възстановяват цели крайници. Всъщност, изглежда, че дори човекът може да възстановява части от черния си дроб. И все пак, защо едни животни могат да регенерират, а други не? За Кригман следващата стъпка е да даде на ксеноботите сетивен орган, "например зрение", чрез който да започнат и да виждат.


Видеото показва поведението на ксеноботите (Xenobots) в блюдо на Петри.