Първични инстинкти - отляво, отдясно на четири очи

Природа Наука

Очите на тази риба са идеално пригодени, за да й помагат да вирее и да се размножава.
Текст: Патриша Едмъндс
Снимка: Фотографски Ноев ковчег на National Geographic Джоуъл Сартори
Мъжки  и женски екземпляр от вида четириок анаблепс, за...
Текст: Патриша Едмъндс Снимка: Фотографски Ноев ковчег на National Geographic Джоуъл Сартори Мъжки и женски екземпляр от вида четириок анаблепс, заснети в зоопарка на Оклахома Сити.

Но положението с размножаването е малко по-сложно. Anableps anableps обикновено бива наричан „четириок анаблепс“, но всъщност има само две очи.

Изглеждат като четири заради хоризонталната ивица тъкан, която разделя окото на два лоба, всеки със собствена зеница и самостоятелно зрение. Когато плува близо до повърхността, рибата може да вижда едновременно под водата и над нея.

„Удивително е умението им да различават хищник под и над водата едновременно и да обработват всички тези образи, за да знаят накъде да се насочат“ – казва Ерик Калън, помощник-куратор на водните животни в зоопарка в Оклахома Сити. Това почти със сигурност дава на вида еволюционно предимство, казва той.

Но това не е единствената анатомична странност на A. anableps. Женският генитален отвор и половият орган на мъжкия – тръбовидна видоизменена перка, наречена гоноподиум – са обърнати надясно при някои риби и наляво при други. Това означава, че „десен“ мъжки може да се чифтоса само с „лява“ женска и обратното – което статистически намалява наполовина шанса да открият съвместим партньор. „Не бих могъл да посоча нито едно предимство на това“ – казва Калън.

В аквариума с четириоки анаблепси в неговия зоопарк „настава масово безредие, когато настъпи размножителният сезон“. Гледачите наблюдават „кои мъжки са с лява ерекция, кои – с дясна, и кой с кого се чифтосва“. Калън понякога е виждал мъжки, които „се стараят наистина усърдно да минат в другия лагер“ и да се чифтосат с женска с генитален отвор от същата страна, „но не мисля, че успяват“.

Това би могло да се изясни след около 12 седмици – типичният за вида гестационен период.

Четириок анаблепс

Местообитание
Сладки или слабо солени води по атлантическото крайбрежие на Централна и Южна Америка.

Статус
Все още неоценен по отношение на Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Други факти
Само три вида от семейството на A. anableps имат очи с два лоба.

Април 2017

Вижте повече

Април 2017