Първи случаи на „високопатогенен“ птичи грип в Антарктика застрашава пингвините

Природа

Високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI), особено смъртоносна форма на птичи грип, е открита за първи път при птици в Антарктика.

Високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI) е потвърдена в популациите на антарктически морелетници (Stercorarius antarcticus).

© Ричард Филипс

Изследователи от Британското антарктическо дружество (BAS) правят откритието, докато проучват съобщения за болести и необясними смъртни случаи сред морските птици на Bird Island, остров в Южния Атлантик край северозападния край на Южна Джорджия, където има изследователска станция на BAS. За да разберат какво разболява животните, изследователите вземат клинични проби от антарктически морелетници или скуа (Stercorarius antarcticus) на острова и ги изпращат за анализ. Анализът разкриват, че птиците имат вид птичи грип, наречен HPAI H5N1, според изявление, публикувано на 23 октомври.

„Въпреки че източникът на болестта на Bird Island не е установен, вероятно е пренесена от скуа, връщащи се от миграцията си в Аржентина, където е известно, че има голям брой случаи“, се отбелязва още в изявлението. Продължаваща епидемия от H5N1, която започва през 2022 г., убива морски птици по целия свят, като инфекцията се разпространява и върху бозайниците, се добавя в изявлението.

H5N1 заразява предимно домашни птици, включително пилета и пуйки, и различни диви птици, като патици и гъски. През 2022 г. се развиват опустошителни огнища на вируса в птичи ферми в САЩ. Понякога заразява бозайници, включително котки, норки, лисици, тюлени и морски лъвове, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи хората могат да хванат H5N1, но според CDC има нисък риск за общественото здраве, тъй като никога не е установявано да се разпространява между хората.

Новите случаи на H5N1, открити сред антарктическите морелетници на Bird Island, предизвикват безпокойство за местната дива природа.

„Има видове на някои от антарктическите острови и субантарктическите острови, които са уникални за тези острови и се срещат само в малък брой, в стотици или хиляди“, казва за New Scientist Тайс Куйкен, ветеринарен патолог в Медицинския център на Университета „Еразъм“ в Ротердам, Нидерландия. „Ако вирусът достигне тези популации, те са застрашени от изчезване.“

Бавно размножаващите се птици, като пингвини и албатроси, могат да бъдат изправени пред големи загуби, отбеляза той. “Ако, да речем, 50% до 70% от размножаващата се колония умре", би отнело години, ако не и десетилетия за възстановяване на тези популации до предишните си нива", казва той.

През август Куйкен и други експерти по птичи грип предупреждават, че H5N1 вероятно скоро ще се разпространи в района на Антарктика от Южна Америка и сега прогнозата им изглежда се сбъдва. Тъй като в региона никога не е имало огнище на високопатогенен птичи грип, учените се опасяват, че изолираните диви животни там може да бъдат засегнати особено тежко, съобщава The New York Times през август.

Други видове птичи грип са разболявали птици в Антарктика и преди, но не и HPAI, пише Live Science.

Досега най-малко 30 птици на Bird Island са били убити от H5N1, казват служители на BAS пред New Scientist.