Проучване: как коронавирусът промени сънищата ни

Наука

Пандемията от коронавирус доведе до напълно нови страхове, предизвикателства и преживявания за повечето хора. Сънищата ни също се промениха.
© Снимка: iStock

Поне такова е твърдението на екип начело с бразилския психиатър и невролог Наталия Мота.

Мота и екипът й имат за цел да разберат дали това е така и включват в проучването си 67 мъже и жени. 25 от тях са били интервюирани преди пандемията – през септември и ноември 2019 г., другите 42-ма дават информация за сънищата си по време на локдауна в Бразилия през март и април 2020 г. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Plos One.

Галерия | Живот в най-голямата жилищна сграда в Бразилия -...

Вижте 9 снимки

В сънищата на хората, интервюирани по време на локдауна, има значително повече думи свързани с „тъга“ и „гняв“. Хора, на които сега им се налага да се справят с изолацията на психологическо ниво често и интензивно сънуват неща, които ги натъжават или разгневяват – по-често отколкото онези, които нямат проблем да са сами.

Галерия | Тайните на съня

Вижте 10 снимки

Сънищата по време на локдауана подготвят хората за предизвикателствата и проблемите в реалния свят. Ако сънувате, че често миете ръцете си – дори това да е кошмар, в който се заразявате поради лоша хигиена – ще внимавате повече със сапуна в реалния живот, казва изследователският екип.

Друг екип учени, този път от САЩ установяват, че споделянето на сънищата също помага да съхраните психиката си.