Пропадна многомилионният конкурс за частен полет до Луната

Наука

Конкурсът за изпращане на космически апарат към Луната е отложен. Не се намериха готови да изпълнят този скок в установения срок - до 31 март 2018 г.

Главната награда от 30 милиона долара няма да бъде връчена, съобщиха организаторите на конкурса XPRIZE, съвместно с компанията Google.

„След задълбочени консултации с петимата финалисти на Google Lunar XPRIZE, стигнахме до извода, че нито един от отборите няма да опита да достигне до Луната преди крайния срок - 31 март. Този в буквалния смисъл на думата „изстрел до Луната“ е трудно осъществим, и въпреки че очаквахме победил още сега, заради трудности с финансирането, технически и нормативни проблеми, главната награда от 30 милиона долара ще остане непотърсен“, се казва в съобщението на основателя на XPRIZE Питър Диамандис и на старшия изпълнителен директор Маркъс Шинглес.

Галерия | Поразителни снимки на Супер Луна

Вижте 12 снимки

Участниците в конкурса трябваше да осъществят опосредствано кацане на спътника на Земята на апарат, който трябваше да премине самостоятелно 500 метра, да направи снимки и видео и да ги предостави на организаторите. За частично изпълнение се предвиждаха 20 и 10 милиона долара.

Организаторите не се отказват, те разглеждат варианти, като един от тях е търсене на нов главен спонсор на начинанието, който би продължил доброто дело на Google. Не се изключва вариантът за продължаване на състезанието, но не на търговска основа. /ТАСС