Професия спасител

Природа Цивилизация

Катерачи посвещават целия си живот на подготовка за изкачване на Еверест, но Чиринг Дхендук Бхоте изглежда е роден с дарбата да се катери.

Галерия | Професия спасител

Вижте 4 снимки

Той е родом от село в източната част на Непал, сгушено между Кангчендзьонга и Макалу – третият и петият по височина върхове в света.

Еверест (8848 м), се намира западно от връх Макалу и е един от най-високите, където Бхоте е спасявал човешки животи при изключително тежки условия.

Да сбъднеш мечтите си на Еверест

Вижте повече

Да сбъднеш мечтите си на Еверест

Катерачът Ейдриън Белинджър е един от едва 200-те души изкачили връх Еверест без допълнителен кислород.

Когато катерачите се окажат в опасна ситуация, те се свързват със спасителните организации в района. Изкачването е изключително рисковано и всяка година много хора загиват в планината. Толкова е опасно, че много катерачи си правят специална застраховка преди да поемат към върха.

Когато Бхоте и колегите му получат сигнал веднага реагират и с помощта на хеликоптер стигат до нуждаещите се. Ако нямат възможност да кацнат, използват специална техника и с помощта на въже Бхоте слиза при пострадалите. След като прикачи към хеликоптера себе си и потърпевшия, те биват закарани до най-близкия медицински пункт.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

Това е натоварваща физически и изключително стресова работа, но Бхоте е сред най-добрите в региона – извършил е 21 от 35-те спасявания с въже в Хималаите от 2008 г. Минал е обучение за спасители в Швейцария, но освен това има и вроден афинитет към планините. Въпреки многото успешни акции той и екипът му не винаги успяват да стигнат до закъсалите катерачи навреме.

„Когато вдигна мъртвото тяло сърцето ми се смразява и изключително се натъжавам“, разказва Бхоте. Много от спасителните акции са животоспасяващи, но когато не са, Бхоте се чувства задължен поне да върне тялото на катерача на семейството му.

От 1921 г. Хималайската база данни проследява броя на загиналите на Еверест. Само за 2017 г. са загинали 6 души, но една от най-смъртоносните години е 2014 г., когато лавина затрупва 17 човека. Друга лавина през 2015 г. е предизвикана от земетресение и под нея издъхват 15 души.

Сред най-честите причини за смъртта на катерачите са лавините, но това могат да бъдат и падания, измръзвания и болести. Някои алпинисти изчезват безследно.

Бхоте смята да продължи със спасителните мисии и той и екипът му се