Продава се уникално Bugatti Type 57S, открито в работилница

Наука

Рядък Bugatti Type 57S от 1937 г., открит в британска работилница, трябва да бъде продаден на търг следващия месец, като прогнозната цена е между 6,7 – 9,5 милиона долара, съобщи Си Ен Ен.
Bugatti Type 57S Competition Coupe Aerolithe от 1935 г. по време на изложбата „Автомобили на мечтите: иновативен дизайн, идеи за визионерство“ в музей...
Bugatti Type 57S Competition Coupe Aerolithe от 1935 г. по време на изложбата „Автомобили на мечтите: иновативен дизайн, идеи за визионерство“ в музей на изкуството в Атланта, Джорджия, САЩ. Снимка: БГНЕС

Изключителното Bugatti е в изключително, рядко добро състояние и се продава от Bonhams, след като е намерено в работилницата на покойния си собственик, инженер и ентусиаст Бил Търнбул, в Стафордшир, съобщиха от аукционната къща.

Най-скъпата кола в света

Вижте повече

Най-скъпата кола в света

Легендарното BMW 507 е произведено в края на 1950-те – и то само 250 пъти.

Tърнбул, произхождащ от Нова Зеландия, закупил автомобила от предишния му собственик през 1969 г. и след това се заел да го възстановява.

През петте десетилетия след това Bugatti-то почти било забравено. По време на смъртта на Търнбул през 2020 г. проектът за възстановяване е почти завършен.

Говорейки за неговото значение, директорът на Bonhams Шолто Гилбъртсън каза пред Cи Ен Ен, че по времето, когато те са били разработени за първи път, Bugatti Type 57S е „върховият модел … на времето“.

„Когато излязоха, те бяха на практика най-бързата и ексклузивна кола, която можете да си купите“, каза той.

Той уточнява, че не е имало масово производство и повечето от все още „живите“ от този модел са големи колекции или музеи

“Това може да е последнотопредвоенно Bugatti “, добави той./БГНЕС