Поразително красиво изображение печели “Фотограф на годината на дивата природа"

Природа

Френският фотограф Лоран Балеста спечели тазгодишното издание на конкурса "Фотограф на дивата природа на годината" за изображението си на Tachypleus tridentatus, вид подковообразен рак, край остров Пангаталан във Филипините.

Зашеметяващо изображение на златен подкообразен рак, който се движи по морското дъно с три раирани риби над себе си, спечели тазгодишното състезание “Фотограф на дивата природа на годината”.

Лоран Балеста, френски подводен фотограф и морски биолог, заснема поразителната сцена в защитените води на остров Пангаталан във Филипините, убежище за застрашените Tachypleus tridentatus.

Видът съществува повече от 100 милиона години, казват представители на конкурса в изявление, но сега те са изправени пред унищожаване на местообитанията и намаляваща храна поради прекомерен улов. Също така хората ги събират заради тяхната уникална синя кръв, която се използва при разработването на ваксини.

„Да видиш подковообразен рак в естествената му среда, по такъв поразително красив начин, беше удивително“, казва в изявлението Кати Моран, председател на журито на състезанието. „Виждаме древен вид, силно застрашен и едновременно с това критичен за човешкото здраве. Тази снимка е ослепителна.“

Трите млади златни тревали (Gnathanodon speciosus) в този момент вероятно са били там, заети да отскубват всякакви ядливи лакомства от рака, които той е приютил по време на бавното си придвижване, се казва още в изявлението.

Журито избира снимката на Балеста, озаглавена "The golden horseshoe“, измежду почти 50 000 заявки за участие от фотографи от 95 държави. В тазгодишното издание на конкурса са отличени още 18 фотографии, чиито автори са наградени за представянето на богатото разнообразие на живота на Земята, пише Live Science.

„Въпреки че вдъхват абсолютно страхопочитание и удивление, тазгодишните изображения победители представят убедителни доказателства за нашето въздействие върху природата – както положително, така и отрицателно“, казва в изявлението Дъг Гър, директор на Природонаучния музей в Лондон, който организира конкурса. Печелившите изображения ще бъдат изложени в музея от 13 октомври до 30 юни 2024 г.

През 2021 г. Балеста също спечели приза “Фотограф на дивата природа на годината” за снимката си на чифтосващи се групери (Epinephelus polyphekadion), плуващи в млечен облак от яйца и сперма във Факарава, Френска Полинезия (в южната част на Тихия океан).