Призрачните хималайски барсове

Природа

От хилядолетия снежните барсове дебнат из най-суровите места в Централна Азия – главоломни урви, дълбоки ждрела, високи пустини.

Суровият, недостъпен терен и студеният климат затрудняват изучаването на вида; под 2% от ареала им са напълно проучени. Оценките за популацията варират силно – от 3500 до 7000 котки. Тук разреденият въздух, дълбокият сняг и минусовите температури са позволили на тези потайни котки да избягват човешките очи и да се разтварят в пейзажа като фантоми. Но благодарение на опазването, фотокапаните и туризма те най-сетне идват на фокус.

 

Януари 2021

Вижте повече

Януари 2021