Природните резервати в Русия

Природа Цивилизация Околна среда

Руските паркове са над стогодишни. Някои от тях са с толкова строг режим, че малцина някога са ги посещавали.

Галерия | Природните резервати в Русия

Вижте 15 снимки

Русия притежава наследство, което не е много известно извън границите й – сериозна система от защитени земи, която природозащитниците от десетилетия се борят да изучават и опазват. Някои резервати са толкова отдалчени и така охранявани, че малцина руснаци са стъпвали в тях. През 2017 г. се навършиха 100 години от основаването на първия резерват, както и от октомврийската революция, сложила край на царете и довела до създаването на Съветския Съюз.

През януари 1917 г. (всъщност декември 1916 г. заради различния календар), цар Николай II официално заделил земя край езерото Байкал за първия „заповедник“ или „строг природен резерват“ в руската империя. Няколко месеца по-рано САЩ основали своята Служба на националните паркове. Визиите на двете страни за природните резервати били различни. За САЩ парковете били „място за удоволствие“ за търсещите почивка, докато руските природозащитници в началото на века, като Григорий Кожевников, призовават за обратното – опазването на природното богатство на Русия от собствения й народ. „Няма нужда да се маха нищо, да се добавя или подобрява каквото и да е“, пише Кожевников. „ Природата трябва да бъде оставена на мира, а ние единствено да я наблюдаваме.“ 

Целта на първия обявен резерват в Русия била да защити баргузинския самур, животно с толкова гъста, тъмна и лускозна козина, че царете от Иван Грозни до Катерина Велика се безпокояли за бъдещето му. Самият цар Николай II бил запален ловец, но през 1917 г. бил принуден да предприеме някакви действия: месоядните бозайници с рентабилни кожи били изправени пред изчезване.

Баргузинският самур обаче не изчезнал. Нито байкалските тюлени, кафяви мечки и елени. Те били спасени от обявения от Николай „Баргузински“ резерват. Днес на територията на Русия има още 102 подобни резервати.