Пресъхва най-голямото езеро в Камбоджа

Природа

Хун Сотхаритх си спомня времената, когато отива в Тонле Сап, за да стане рибар. Това е в началото на 1990-те и гората в покрайнините на езерото била толкова гъста, че на него, бивш войник, му били нужни ден и половина да си проправи път до плаващото селище.
Рибари минават покрай плаващо село в Тонле Сап
Снимка: Linh Pham, Nat Geo Image Collection
Рибари минават покрай плаващо село в Тонле Сап Снимка: Linh Pham, Nat Geo Image Collection

Галерия | Пресъхва най-голямото езеро в Камбоджа

Вижте 4 снимки

По време на шестмесечния дъждовен сезон обширната влажна зона е място за хранене и размножаване на огромно разнообразие от риба, в това число критично застрашения гигантски сом пангасианодон (Pangasianodon gigas). „Навсякъде имаше гора и рибата беше в изобилие“, разказва Сотхаритх.

Днес единствените останки от крайезерната гора са в Кох Чижанг – област, обхващаща пет села в северозападния край на езерото, където Сотхаритх е заместник-управител.

Защо изчезна и това езеро?

Вижте повече

Защо изчезна и това езеро?

Известно с безбрежните си синьо-зелени води, езерото Атескатемпа сега представлява няколко кални локви.

Пожар през сухия сезон на 2016 г. унищожава 80% от гората и местообитанието на множество риби, а около 13 000 души, които живеят в плаващите къщи, изоставят рибарството и в момента отглеждат чили и друга реколта.

Подобна е историята и около Тонле Сап, най-голямото езеро в Югоизточна Азия и център на най-продуктивния езерен риболов.

Галерия | Ненаситната жажда за каучук

Вижте 14 снимки

По-нататъшното обезлесяване и унищожаването на околната среда е много вероятно да причинят сериозни икономически щети за близо един милион камбоджанци, които живеят около езерото и милиони други, които зависят от добива на риба от езерото – основният източник на протеин в страната.

Проучвания доказват, че водните гори в много по-голяма степен абсорбират въглеродния диоксид отколкото традиционните гори, което означава, че те значително могат да спомогнат за ограничаването на влиянието на климатичните промени, като поглъщат огромни количества въглероден диоксид от атмосферата.

Галерия | Историята на каучука в снимки

Вижте 10 снимки

Преди средата на XX век Камбоджа е известна със запазените си гори. Макар и по-малка по територия от съседните Тайланд и Виетнам по това време страна разполага с повече девствени гори. Но с края на гражданската война и разрастването на икономиката в началото на 2000 г. нарастват и темповете на обезлесяване. Правителствена схема отдава над 10 % от територията на страната, предимно каучукови плантации, на чуждестранни компании, което води до масово унищожаване на околната среда.