Прегърнете пролетта с тези спиращи дъха цъфтящи пейзажи

Природа • •

От жизнерадостни лалета през нежни черешови цветове до изненадващо издръжливи орхидеи, цъфтящите растения покриват планетата. Лесно е да бъдем пленени от хипнотизиращите им цветове, но те са много повече от това.

Розови и лилави рододендрони Catawba през пролетта в Blue Ridge Parkway в Северна Каролина.

Розови и лилави рододендрони Catawba през пролетта в Blue Ridge Parkway в Северна Каролина.

© ALAMY STOCK PHOTO

За ботаниците цъфтящите растения се наричат “покритосеменни”. За разлика от иглолистните дървета, които произвеждат семена в отворени шишарки (иглолистните дървета процъфтяват 200 милиона години преди появата на първия цъфтеж), покритосеменните затварят семената си в плодовете. Тази черта води до успеха на растителната група, която наброява около 235 000 вида.

„[Цветята] променят начина, по който изглежда светът почти веднага след като се появяват на Земята преди около 130 милиона години, през периода креда. След като здраво пускат корени преди около 100 милиона години, те бързо се диверсифицират в експлозия от сортове, които създават повечето от семействата на цъфтящи растения в съвременния свят“, пише Майкъл Клесиус от Nat Geo. „Цъфтящите растения осигуряват на нас и на останалия животински свят храната, която е от фундаментално значение за нашето съществуване.”

От градините на Исландия до планините на Непал, това са 9 места, празнуващи изобилието и красотата на природата.

Планините Блу Ридж, Северна Каролина

Планините на Северна Каролина изобилстват от растителни видове. Всъщност тук те са най-много в сравнение с всяка друга област с подобен размер в Северна Америка. Вероятно най-известните видове са розовите рододендрони, които покриват склоновете на планската верига Блу Ридж през лятото.

Лисе, Нидерландия

Холандия произвежда близо 90 % от лалетата в света, което я прави най-добрата дестинация за типично пролетно изживяване. Колоезденето по 25-километровия маршрут Bollenstreek (известен и като Bloeman Route или Flower Route), където цветните полета изпълват провинцията в ослепителен цвят, е извижяване, което се запомня. А градините Keukenhof, участък от 79 акра, разположен на 26 км югозападно от Амстердам, са смятани за най-голямата цветна градина в света. В Keukenhof има седем милиона лалета, нарциси и зюмбюли, които цъфтят от март до май.

Известна като Градината на Европа, Кьокенхоф (Keukenhof) е една от най-големите градини в света с приблизително седем милиона цветни луковици, засажда...

Известна като Градината на Европа, Кьокенхоф (Keukenhof) е една от най-големите градини в света с приблизително седем милиона цветни луковици, засаждани годишно в парка.

© GETTY IMAGES

Акурейри, Исландия

Само на 80 км отвъд Арктическия кръг, този град в Северна Исландия е дом на Арктическата ботаническа градина - една от най-северните ботанически градини в света. В близост има кратки туристически пътеки, места за наблюдение на птици в гората Kjarnaskógur, предизвикателни ски писти и местна мания по нездравословната храна. Най-популярен е грамаден бургер с пържени картофи, наречен Akureyringur.

Път 1, Калифорния

Обикновено безплодните пустини на Калифорния се превръщат в цветен оазис през топлите месеци, когато склоновете на хълмовете се покриват с червени и оранжеви макове.

Експлозия от цъфтеж на оранжеви макове през 2016 г. покрива полетата близо до езерото Елсинор в Южна Калифорния.

Експлозия от цъфтеж на оранжеви макове през 2016 г. покрива полетата близо до езерото Елсинор в Южна Калифорния.

© ALAMY STOCK PHOTO

Кармона, Испания

Кармона е едно от многото pueblos blancos – белите градове на Андалусия, Южна Испания. През пролетта слънчогледите цъфтят на повече от 74 000 акра из града. Най-доброто време да бъдат видени е от май до юни. Пътуването с автобус от Севиля отнема само 40 минути.

Национален парк “Глетчер”, Монтана

Обхващащ над 4000 кв. км заснежени планини, изумрудени езера, гори и реки, Националният парк “Глетчер” предлага шеметна природна красота и приключения в стил backcountry (завръщане назад към природата).Изкачването по по Going-to-the-Sun Road, 50-километров маршрут над Continental Divide, разкрива магията на алпийските ливади на парка осеяни с диви цветя. Най-подходящото време да бъдат видени е от края на юни до средата на юли.

Долините на Национален парк "Глетчер"  в Монтана, осеяни с диви цветя.

Долините на Национален парк "Глетчер" в Монтана, осеяни с диви цветя.

© ALAMY STOCK PHOTO

Токио, Япония

Символизиращи завръщането на пролетта, вишневите цветове или сакурата, отразяват човешкия живот – красив и скъп, но кратък. Всяка година хиляди хора се събират за ханами – традиционни партита за наблюдаване на мимолетния триумф на цъфналата вишна. Тези събития датират от IX век, когато японските императори провеждали тържества за цветовете на черешата и сливата, разцъфващи в началото на пролетта. „В Токио жителите излизат от домовете и офисите си в чест на мимолетния цъфтеж, а техните дневни празненства често продължават през нощта“, пише писателят на National Geographic Гюлназ Хан.

Ум Кайс, Йордания

Макар че Северните планини на Йордания представляват 75 % пустиня, те избухват с ярки цветове от март до май. Разходката по някоя от древните пътеки, водещи началото си от руините на Ум Кайс, дава не само културен и исторически контекст, но и позволява да се видят дивите цветя по пътя, включително застрашения черния ирис - националното цвете на Йордания.

Централен Непал

Преходите през планинската верига Анапурна в Централен Непал или преминаването на хълма Горепани Пун през пролетта предлагат спираща дъха гледка към емблематичните рододендронови гори в страната. Най-доброто време за наблюдение е преди мусоните (март или април), когато рододендроните са напълно разцъфнали.