Празникът на любовта: Как е възникнал Денят на свети Валентин

Цивилизация

Денят на свети Валентин е денят на любовта. Дали е вдъхновен от празненство, екзекуция или стихотворение? Историците не са сигурни
СНИМКА: TROLLEY DODGER, CORBIS/GETTY
СНИМКА: TROLLEY DODGER, CORBIS/GETTY

Галерия | Празникът на любовта: Как е възникнал Денят на...

Вижте 5 снимки

Най-ранната история на Деня на свети Валентин е езическият празник Луперкалия. Отбелязвал се е в продължение на векове в средата на февруари. Празникът чества плодородието. Мъжете носят кожи на кози и кучета върху голите си тела. Младите мъже правят камшици от същата тази кожа и с тях удрят жените, за да заченат по-бързо.

Луперкалия е един от малкото езически празници, които се празнуват 150 години след като християнството е легализирано в Римската империя.

Когато папа Геласий идва на власт в края на V век, слага край на празника Луперкалия. Скоро след това католическата църква обявява 14 февруари за празник на мъченика Свети Валентин.

Според някои сведения истинският произход на Деня на свети Валентин не е дошъл преди хиляда години. Джак Б. Оруч, професор в University of Kansas, твърди, че поетът Джефри Чосър е първият, който свързва Деня на свети Валентин с романтиката в своята поема The Parlement of Foules.

Галерия | Вижте двойките с най-гореща кръв в историята

Вижте 9 снимки

Професор Оруч предполага, че Джефри Чосър може би е свързал случайно Деня на свети Валентин с романтиката – Денят на свети Валентин е приблизително времето, когато птиците в Европа започват да се чифтосват. По-късно поетите, включително Шекспир, следват линията на Чосър и помагат за създаването на романтичните конотации, които имаме днес.

— На Валентиновден заран

вратата отлости

и валентинка ще ти стана,

ако ме искаш ти!

„ХАМЛЕТ“ – ДЕЙСТВИЕ 4, СЦЕНА 5 (превод Валери Петров)

 

Кой е свети Валентин?

Според някои изследвания, има над 10 800 светци. От тях повече от 30 носят името Валентин, има дори няколко Валентини. Двама с името Валентин се открояват като евентуални кандидати, но нито един от тях не се свързва със сърдечните вълнения.

Двамата имат много прилики, което кара някои изследователи да се замислят дали не става въпрос за един и същи човек. И двамата са мъченици, погубени от римския император Клавдий през III век. Смята се, че и двамата мъже са умрели на 14 февруари, макар и в различни години.

Галерия | Необичайни сърца за Свети Валентин

Вижте 3 снимки

Първият Валентин е свещеник, арестуван по време на римските гонения на християните. Когато е изправен пред императора, той отказва да се отрече от вярата си и като наказание е затворен в една къща. Икономът на къщата, в която го държат, моли свещеника да покаже истинската Божия сила. Валентин връща зрението на младо сляпо момиче и цялата къща е покръстена. Историята за чудото стига до императора и Валентин е екзекутиран.

Галерия | 17 романтични дестинации

Вижте 18 снимки

Вторият свещеник е епископ Валентин от Терни и също бил чудотворец. Известен е със способността си да лекува физически увреждания. Учен изпраща при епископа единствения си син, който не може да говори и да се изправя. След една нощ, прекарана в молитви, епископът изцелява момчето. Семейството заедно с гостуващите учени приемат християнството. Скоро след това епископът е арестуван заради чудесата си и след като отказва да признае езичеството, е обезглавен.

Първата Валентинка - поздравителна картичка, датира от 1415 г. Херцог Орлеан я изпраща на съпругата си, докато е затворен в Лондонската кула.