Праисторически гигантски ленивец е прокопал огромните тунели на 10 000 години

Наука

Гигантски бозайник, живял преди 10 000 години в Бразилия е прокопавал гигантски тунели, наречени палеотунели (paleoburrows). За целта използвал огромните си нокти.

Тези огромни тунели в Бразилия са изкопани от гигантски ленивец (Megatherium Americanum). Той е вторият по големина праисторически сухоземен бозайник...

Тези огромни тунели в Бразилия са изкопани от гигантски ленивец (Megatherium Americanum). Той е вторият по големина праисторически сухоземен бозайник след мамута.

© Instagram / beckworthandco

През 2000 г. Хайнрих Франк, професор по геология във Федерален институт на бразилския щат Рио Гранде до Сул, влиза в мистериозен тунел, открит на строителна площадка в Ново Хамбурго, Бразилия. Той си задава въпроса що за животно би могло да го е направил. А трябва да е било животно, тъй като изкопът никак не прилича на геоложка формация.

„В света няма геоложки процес, който да създава дълги тунели с кръгло или елипсовидно напречно сечение, които се разклоняват, издигат и снишават, със следи от нокти по стените“, каза Франк пред Discover.

В крайна сметка, професорът успява да идентифицира мистериозното животно, което е извършило колосалната изкопна работа, не само на тунела в Ново Хамбурго, но и на хиляди други в Бразилия. Днес вече са известни повече от 1500 само в щата Рио Гранде до Сул, и още стотици други в Санта Катарина.

Много от тунелите се простират на стотици метри и имат множество разклонения. Най-големият е дълъг 610 м, висок е 2 м и е широк до 1,5 м.

„В тези дупки имаш чувството, че някакво същество дебне след следващия завой – ето как се чувства човек в бърлогата на праисторическо животно“, каква Франк.

Палеотунелите са изкопани от изчезналия гигантски земен ленивец (Megatherium Americanum) - вторият по големина праисторически сухоземен бозайник след мамута.

3D илюстрация на праисторически гигантски ленивец.

3D илюстрация на праисторически гигантски ленивец.

© Илюстрация: IStock

Научното му име Megatherium Americanum означава „голям звяр от Америка“. И наистина, бозайникът е имал внушителни размери: достигал е дължина до 4,6 м и тегло до 4000 кг.

През 1787 г. Мануел Торес открива в Аржентина първите вкаменелости на Megatherium. Той изпраща ценните останки на музея Nacional de Ciencias в Мадрид, където оригиналният скелет е изложен за посетители и днес.

През 1796 г. сравнителният анатом Жорж Кювие установява, че Megatherium е ленивец. Първоначално той смята, че животното използва огромните си нокти, за да се катери по дървета, както правят съвременните ленивци, но по-късно променя хипотезата си. Видът е водел подземен начин на живот, като използвал огромните си нокти за прокопаването на тунели.

И тези нокти са служели само за това, защото Megatherium Americanum е вегетарианец. Констатацията е потвърдена чрез химически анализ на зъби от вкаменелости. Но това означава, че той е бил и по-лесна мишена за хората.

Хората и гигантските ленивци се засичат във времето, за което свидетелстват белезите от разрези по фосили на Megatherium. Изглежда видът е бил част от менюто на предците ни и това може да е допринесло за изчезването му.