Пожари опустошиха Меката на виното - галерия

Природа

Пожарите в Северна Калифорния все още продължават, но някои хора се завръщат в изпепелените си домове.

Галерия | Пожари опустошиха Меката на виното - галерия

Вижте 8 снимки

Тези кадри от Северна Калифорния, където в неделя 22 пожара плъзнаха в 8 области, разкриват пораженията от едно от най-страшните бедствия, сполитали този винарски край.

Фотографът Ноа Бергер работи в Калифорния вече повече от две десетилетия, като през изминалите шест години акцентира върху документирането на пожарите. Бергер, който по принцип снима между шест и осем пожара всяко лято, казва, че никога не е виждал подобни поражения в Калифорния.

Най-жесток в близката история е пожарът от 2003 г. в Сан Диего, който унищожи над 270 000 акра земя, изпепели 2 820 къщи и отне 15 живота.

В пожарите от тази седмица вече има 21 загинали, а изчезналита са 560 човека. Изгорели са близо 170 000 акра земя и общо 3500 къщи и винарни. Пожарите продължават. Неконтролируемите пламъци подхранвани от вятъра и сухите храсталаци изгарят хиляди акри земя.

Бедствието се еразразило в неделя вечерта като е изненадало местните жители и над 20 000 човека е трябвало спешно да напуснат домовете си. Причината са пожарите все още не е известна, но пожарникарите отдават разрастването им на силните ветрове, ниската влажност и суха растителност.