Повечето страни не могат да постигнат целите за климата през 2030 г. и всички ние ще платим за това

Природа Околна среда Наука

Обещанията за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., които 184 страни дадоха по време на Парижкото Споразумение през 2015 г., не са достатъчни, за да се ограничи глобалното затопляне с под 2 градуса по Целзий.
Подобни съоръжения за добив на нефт, като това в Канада, допринасят повече за емисиите на парникови газове отколкото производството на суров петрол....
Подобни съоръжения за добив на нефт, като това в Канада, допринасят повече за емисиите на парникови газове отколкото производството на суров петрол. Снимка: Aaron Huey, Nat Geo Image Collection

от Stephen Leahy National Geographic

Някои страни не могат да изпълнят обещаното, а някои от най-големите източници на въглерод продължават да увеличават емисиите си – установява панел от световни климатолози.

Докладът им „Истината зад обещанията в Парижкото споразумение за климата“ предупреждава, че до 2030 г. невъзможността да се намалят емисиите ще струва на света най-малко 2 милиарда долара на ден под формата на икономически загуби поради природни бедствия, които ще зачестяват заради причинената от човека промяна на климата. Освен това тези прояви на климата ще се отразят негативно на човешкото здраве, препитанието, храната и водните запаси, както и на биоразнообразието.

В понеделник на 4 ноември администрацията на Тръмп подаде официална молба за оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение. Всички страни в света тогава се съгласиха „да положат амбициозни усилия, за да се преборят с климатичните промени“.

„Страните трябва да удвоят и да утроят своята ангажираност, за да се спазят поставените цели в споразумението“, казва Сър Робърт Уотсън, бивш председател на Междуправителствения Панел за климатични промени и съавтор на доклада, който анализира доброволните обещания дадени от 184 страни в Парижкото споразумение.

„Разполагаме с технологията и знанието да ограничим тези емисии, но липсват достатъчно строги политики и ограничения за прилагането им“, казва Уотсън в интервю. Сега сме на път да увеличим температурите с 3-4 градуса до края на века.

Това повишаване ще доведе до масово топене на ледовете и загиване на горите, а това може да доведе до допълнително неконтролируемо затопляне. Учените са нарекли тази ситуация „сценарий на парниковата земя“. При нея морското ниво ще се покачи с 10 до 60 метра и големи части от планетата ще станат необитаеми.

За да не се стигне дотам целта на Парижкото споразумение – температурите да се понижат с 2 градуса по Целзий – трябва да бъде изпълнена. Това означава, че световните емисии трябва да бъдат намалени наполовина до следващото десетилетие и до нула до средата на века.

Анализът на обещанията на 184-те страни за 2030 г. обаче установява, че близо 75% от тях са неадекватни. Всъщност първата и четвърта страни по емисии, Китай и Идния, се очаква през 2030г. да замърсяват още повече. САЩ са втората страна по емисии и обещанието им е твърде недостатъчно, а и под въпрос, предвид оттеглянето на страната от споразумението.

 Русия е петата в света страна по емисии и тя дори не се е включила с споразумението с обещание. Само Европейският съюз, третият по размер на емисиите, обещава да намали емисиите си най-малко с 40 процента до 2030 г., като се очаква да стигне дори 60%.

Всички страни трябва да се обединят и да приемат, че световните емисии трябва да се ограничат до нула до 2050 г. и да предприемат сериозни стъпки за реализирането на този план, казва Никлас Хьоне от New Climate Institute for Climate Policy and Global Sustainability в Германия.

Това означава, че трябва да има важни подобрения в енергийната ефективност и да се затворят 2400 централи, използващи въглища, и да се заменят с такива, използващи възобновими източници през следващото десетилетие. Това е възможно и изгодно. Но в същото време в световен мащаб се планират нови 250 електроцентрали захранвани от въглища.

Тази невъзможност да се реагира на заплахите  от климатичните промени подтиква над 11000 учени от 153 страни да подпишат декларация, озаглавена  „Предупреждение на Световните учени за спешната ситуация с климата“ ( World Scientists’ Warning of a Climate Emergency declaration)

Изборите в САЩ през 2020 г. ще бъдат за климатичните промени, казва авторът на проучването Уилиям Рипъл от Орегонския университет.

Проучване от 2019 г. установява, че 71 процента от гласуващите в САЩ искат федералното правителство да направи повече по въпроса за климатичните промени. Подобно мнозинство вярва, че това ще има положителен ефект върху икономиката и работните места. След година – на 4 ноември 2020 г. САЩ официално ще бъдат изключени от Парижкото споразумение. Това е ден след президентските избори. САЩ могат да влязат в споразумението отново 30 дни след като подадат искане в Обединените нации.