Повече пластмаса в океаните отколкото планктон

Околна среда

Няколко милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните ни всяка година – с разрушителни последици за околната среда.
© Снимка: iStock

Резултатите от ново прочуване са тревожни: концентрацията на микрочастици е далеч по-голяма отколкото се смяташе досега.

От индустриални отпадъци до найлонови торбички и гуми на коли: според предишни оценки 4,8-12,7 милиона тона пластмаса се оказват в световния океан всяка година. Ефектът върху околната среда е опустошителен. Все повече морски обитатели, които вземат пластмасовите частици за храна, умират.

Костенурки умират след консумация на пластмаса

Вижте повече

Костенурки умират след консумация на пластмаса

Проучване показва какво се случва с костенурките, когато ядат пластмаса

Скорошно проучване, публикувано в Environmental Pollution Journal, стига до заключението, че този проблем може да се окаже по-голям отколкото се смяташе досега. Учените са изследвали концентрацията на т.нар. микрочастици в световните океани.

Микрочастиците са пластмасови частици с размер по-малък от 0,5 милиметра. Те се получават, когато морето фино смила пластмасата.

Бременен кит умря с 23 килограма пластмаса в стомаха си

Вижте повече

Бременен кит умря с 23 килограма пластмаса в стомаха си

Средиземно море се задушава от пластмасови отпадъци, а кашалотът е новата жертва на замърсяването

Професор Пени Линдек от Морската лаборатория в Плимът, един от авторите на проучването, споделя пред Guardian: „Настоящите предположения за концентрация на микрочастици в морето не са точни. Според досегашните ни оценки концентрацията от микропластмаси може да надвишава 3700 частици на кубичен метър – това е далеч повече от зоопланктона, който може да намерите там“, казва Линдек.

Защо животните в океана ядат пластмаса?

Вижте повече

Защо животните в океана ядат пластмаса?

Мъртви китове със стомаси пълни с пластмаса плъзнаха по цял свят. Ето какво разбрахме.

Тези животни, които са едва няколко микрометъра са основата на морската хранителна верига. Те на свой ред се хранят с още по-малък растителен планктон. Учените се боят, че особено малките пластмасови частици все по-често ще стават част от зоопланктонната диета.

Рибата, която яде този зоопланктон може да внесе много повече микрочастици в нашите организми, отколкото се смяташе досега. Вече е ясно, че консумираме собствените си отпадъци чрез микропластмасата: тези частици са толкова фини, че могат да бъдат намерени даже в нормалната питейна вода.