Посочиха най-дългата и най-продължителната мълния в света

Природа Наука

Съветът на експертите от Световната метеорологична организация утвърди два световни рекорда за електрически искрови разряди в атмосферата.
Най-дългата мълния e над 300-километрова волтова дъга, регистрирана през 2007 г. в щата Оклахома. / БГНЕС
Най-дългата мълния e над 300-километрова волтова дъга, регистрирана през 2007 г. в щата Оклахома. / БГНЕС

Най-дългата мълния се оказа над 300-километрова волтова дъга, регистрирана през 2007 година в щата Оклахома. Най-продължителната – над 7,7 секунди – се оказа мълния от региона Прованс – Алпи – Лазурен бряг в южната част на Франция на 30 август 2012 година.

Световната организация на метеоролозите е специализирана структура на ООН. Хоризонталното разстояние, покрито от мълнията в Оклахома, е 321 км, а мълнията над Южна Франция е продължила 7,47 секунди, уточни службата на ООН. От Световната организация на метеоролозите подчертават, че мълниите за първи път са внесени в официалният архив на екстремалните метеорологически и климатически явления, поддържан от Комисията на СМО по климатология. В него се регистрират рекордни величини – температура, скорост на вятъра, дъжд и други атмосферни явления. Определянето на най-дългата и най-продължителната мълния става възможно благодарение на същественото подобряване на техниката на дистанционно изследване на електрическите разряди в атмосферата.

Специалистите от комисията са от САЩ, Франция, Китай, Мароко, Аржентина и Великобритания. Те предложиха и нова редакция на термина. Сега той вече е определян като „серия електрически процеси, протичащи последователно”. /БГНЕС