Последната суперлуна за 2023 г. изгрява на 29 септември

Природа

Последната суперлуна за 2023 г., известна като Жътварска луна” (Harvest Moon), ще изгрее в есенното небе на 29 септември, 12:57 ч. българско време.

Септемврийското пълнулуние е наречено “Жътварска луна”, защото изгрява близо до залеза в продължение на няколко вечери подред, което давало на земеделците допълнителни часове лунна светлина за прибиране на реколтата до късно през нощта.

© Източник: iStock

Тя ще се вижда на източния хоризонт и ще бъде в съзвездието Риби. Луната ще изглежда ярка и пълна и в двата дни преди и след това, съответно на 28 и 30 септември. Няколко вечери по-късно, в неделя, 1 октомври, Луната - по това време 90% осветена и вече в съзвездието Овен, ще свети близо до Юпитер, пише Live Science.

Най-популярното име на пълнолунието през септември е “Жътварска луна”, защото изгрява близо до залеза в продължение на няколко вечери подред, давайки на земеделците допълнителна лунна светлина, която им помага да приберат реколтата, според Almanac.com.

Но кое пълнолуние ще бъде “Жътварска луна” зависи от времето. Това е име, дадено на най-близкото пълнолуние до септемврийското равноденствие, според Планетариума “Адлер”.

В случаите, когато пълнолунието през октомври настъпва по-близо до равноденствието, пълнолунието през септември обикновено се нарича “Царевична луна”. Това се случва на всеки три години, според Timeanddate.com, който добавя, че алтернативните индиански имена за септемврийското пълнолуние включват още “Луната на съхнещия ориз”, “Луната на падащите листа” и “Луната на замръзването”.

Тазгодишната “Жътварска луна” ще бъде четвъртата и последна суперлуна за 2023 г., настъпваща два дни след като достигне перигея си - най-близката точка до Земята в нейната орбита, според Space.com. Тъй като Луната ще бъде малко по-близо до Земята от средното, тя ще изглежда малко по-голяма и по-ярка от обикновено. “Есетровата луна” и “Синята луна” през август също бяха суперлуни, както и “Луната на Бък” през юли.

Изгряваща на около 361 000 км от Земята, “Жътварска луна” ще бъде третата най-близка суперлуна за годината, според In-The-Sky.org.

Следващото пълнолуние ще настъпи на 28 октомври, което е известно като “Луната на ловеца”. Тя ще бъде частично затъмнена от Земята, според Timeanddate.com, където можете да проверите и точния час на изгрева на Луната и нейните фази от вашето местоположение.

Задава се “Синя суперлуна” - най-голямата и най-ярка луна за годината

Вижте повече

Задава се “Синя суперлуна” - най-голямата и най-ярка луна за годината

Най-близкото и най-ярко пълнолуние за 2023 г. е и второто пълнолуние през август.