Последен поглед към Северна Корея

Цивилизация

Преди САЩ да наложат забрана върху посещенията в тази затворена страна, малка група американци побързаха да хвърлят едно око
Текст: Даниъл Стоун; Снимки: Дейвид Гутенфелдър
Текст: Даниъл Стоун; Снимки: Дейвид Гутенфелдър

Галерия | Последен поглед към Северна Корея

Вижте 5 снимки

Въпреки рестриктивните си закони, суровия си владетел и репутацията си на страна отшелник Северна Корея отдавна е отворена за посетители. Години наред китайски туроператори вкарват чужденци, включително около 1000 американци годишно, на организирана обиколка из севернокорейското ежедневие.

Тази година всичко се промени. На 19 юни смъртта на американския студент Ото Уормбиър, задържан в Пхенян и осъден за кражба на пропаганден плакат от хотел, увеличи напрежението между Северна Корея и САЩ. И тъй като разработването на ядрени оръжия от страна на Пхенян засилва изгледите за война, Държавният департамент на САЩ ограничи използването на американски паспорти за пътуване в Северна Корея.

Преди забраната за пътуване да влезе в сила на 1 септември, фоторепортерът Дейвид Гутенфелдър се присъедини към една група, в която имаше още шестима американци, копнеещи да зърнат най-потайната страна на света. Близо 20 години Гутенфелдър беше сред малцината западни журналисти, допускани в Северна Корея. Зад гърба си има над 40 пътувания, при които е документирал ежедневния живот там.

Всички пътуващи казали, че са били водени от любопитството, и почти всички признали, че са били изненадани от видяното. „Беше напълно различно от всичките ми очаквания“ – споделя Ейми Канг, американка с корейски произход. След всички чути истории за репресивния режим и липсата на свободи тя била заинтригувана от усещането за нормалност в Пхенян – хора с професии и семейства като навсякъде другаде.

Брад Юн, шофьор за „Юбер“ от Южна Калифорния, бил поразен от колективната дисциплина. „Хората са националисти, истински се гордеят със своята страна и армия и се възхищават на лидерите си“ – казва той.

Разбира се, пътуването като турист означава да се движиш в капсула от предвидимост и спокойствие. Не се позволяват внезапни движения и изненади. Предлагат се контролирани посещения в бакалия, боулинг зала, пивоварна и цирк. Никой не споменава отправените ядрени заплахи или войната на думи между Върховния лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. В края на август, по време на пътуването севернокорейската армия изстреля ракета над Япония, предизвиквайки международна реакция. Гутенфелдър научил за това от „Туитър“ – благодарение на ограничения достъп до интернет през мобилния си телефон. Никой друг наоколо, включително „пазачите“ им, не знаел за случилото се.

Въпреки това напрежението заради потенциалния конфликт се усещало. Севернокорейците се сторили на Гутенфелдър по-напрегнати в сравнение с предходните му посещения. По пътищата имало повече от обикновеното клеймящи САЩ пропагандни лозунги. Картина на летището, изобразяваща деца, които правят ракети от конструктор, изглеждала съвсем на място.

Екскурзията включвала и посещение в Демилитаризираната зона. Освен това надвисналата забрана за пътуване събудила у американските туристи непреодолимо желание да си купят нещо за спомен. Особено популярни сувенири били антиамериканските пропагандни плакати.

Ноември 2017

Вижте повече

Ноември 2017