Ползи за здравето от секса

Наука

Според Journal of Sexual Medicine нивата на кортизол спадат след полов акт. Кортизолът е хормонът, отговорен за отговора на тялото при стрес. Когато нивата на кортизол са по-ниски се чувстваме по-релаксирани.

По време на секс се освобождават и ендорфини. Те се свързват с повишено усещане за желание, мотивация и енергия. Това означава, че, подобно на спортуването, сексът може да повдигне духът ви, когато сте в лошо настроение. Хора, които правят секс, по принцип се страхуват по-малко и изпитват по-малко стрес.

Окситоцин, известен още като хормона на любовта, също се отделя по време на секс. Хормонът създава чувство на емпатия и доверие, а те са съществена част от поддържането на интимните взаимоотношения.

Колкото по-свързани се чувствате с партньора си, желанието ви за секс – известно като либидо – може да нарасне. По-силно либидо и чувства на интимност на свой ред спомагат за психическото и физическо здраве.

Освобождаването на окситоцин също така може да ви помогне да заспите по-бързо след секс. Женският оргазъм и сексът като цяло помагат за освобождаването на окситоцина, който действа директно върху мозъка и насърчава релаксацията.

Проучване от 2019 г. установява, че както мъжете, така и жените казват че спят по-добре след оргазъм.

Освен окситоцин, според International Society for Sexual Medicine, след полов акт и оргазъм се покачват и нивата на пролактин. Този хормон увеличава чувството на сънливост и релаксация, които помагат за добър сън.

Проучване, което излиза в Journal Sex Research през 2018 г., установява връзка между сексуалните взаимоотношения и подобрената функция на имунната система.

Изследователската група сравнява пристрастените към секса жени с такива, които правят секс веднъж седмично. Изводът е, че сексуално активните жени имат повишени нива на имуноглобулин А в слюнката. Това антитяло играе важна роля в борбата с широкоразпространените болести, в това число респираторни и гастроинтестинални болести.

Сексът е спорт. Изследване доказва, че тялото изгаря средно 85 калории за 30 минути полов акт. Спортът е здравословен по много причини. Но преди всичко той е един от най-добрите начини да се намали кръвното налягане и да се намали рискът от сърдечни заболявания.

Сексът има пряко влияние върху намаляването на кръвното налягане. Както заради физическите, така и заради психологическите ползи. Намалени нива на стрес и тревожност също се свързват с ниско кръвно налягане и така може да се намали рискът от сърдечни заболявания.

Сексуалният проблем на Япония

Вижте повече

Сексуалният проблем на Япония

Сексуалният проблем в Япония вече е толкова голям, че по-младата част от населението вече не ходи на срещи, а се жени за свои приятели.