Показват погребалното ложе на Иисус Христос за първи път от векове насам

Цивилизация Наука

Реставратори, работещи в църквата „Божи гроб“ в Израел, разкриха каменното ложе, където е бил положен Иисус Христос след разпъването му на кръста.

Галерия | Показват погребалното ложе на Иисус Христос за първи...

Вижте 5 снимки

За първи път от векове насам учени разкриват оригиналния гроб на Иисус Христос. Разположен в църквата „Божи гроб“ в стария град на Йерусалим, гробът е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

„Мраморната покривка на гроба бе премахната и ние се изненадахме от количеството материал под нея“, казва археологът Фредерик Хийбърт. „Научният анализ ще продължи дълго време, но най-сетне ще може да видим оригиналната скална повърхност, върху която според библейската история е било положено тялото на  Иисус Христос.“

Според християнските предания след разпъването на Иисус от римляните тялото му е било положено върху „погребално ложе“, изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал след смъртта си, а жените, които дошли да помажат тялото му три дни по-късно, не го открили.

Вижте още: Най-могъщата жена на света

Това погребално ложе понастоящем е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - „малка къща“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на считаното за най-свято място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Хр.

През 2015 г. Гръцката православна патриаршия в Йерусалим, със съгласието на другите две основни общност в града, покани Атинския национален технически университет да изследва едикулата. Работата по реставрацията трябва да приключи през 2017 г.

За осъществяването на проекта на стойност над 4 милиона долара принос има и дарение от йорданския крал Абдула II, възлизащо на няколко милиона долара, и 1,3 милиона долара, дарени от Мика Ертегун на Световния фонд за паметници на културата.

Националното географско дружество, с благословията на Гръцкия патриарх в Йерусалим и другите религиозни общности, също сътрудничи на Атинския национален технически университет за опазване на културното наследство.