Поглед към водите на България (от брой април, 2010 г.)

България

 Ако някога по нашите земи за „водоснабдяването" са се грижели най-вече жените с „менци на рамо" и селската чешма е била романтично място за срещи, днес ползването на вода не е толкова вълнуващо - просто сме свикнали с поредното удобство.
Вероятно мнозина от вас ще се изненадат, че България се нарежда сред петте най-бедни на водни ресурси страни в Европа (заедно с Полша, Чехия, Белгия и Кипър) - средното годишно количество на глава от населението е около 2300-2500 м3 и на територията на страната се събират между 9 и 24 млрд. м3 вода. За разлика от другите европейски страни обаче, където загубата на вода по преносната мрежа не превишава 15%, у нас тя често е над 50%. Общата дължина на водоснабдителната и водоразпределителната мрежа в България е 70 620 км, но 70% от тръбите са в много лошо състояние. В Западна Европа по принцип 2-4% от мрежата се подменя всяка година, а у нас тази стойност е по-малко от 1%.
Добрата новина според експерти от отдел „Държавен здравен контрол" към Министерство на здравеопазването обаче е, че качеството на питейната вода в големите населени места в България начело със София е по-добро от средното за Европейския съюз.


Виолета Ненова
Снимка: Георги Атанасов

Свали като pdf