Подводно вулканично изригване създаде нов остров в Тихия океан

Природа

Вулканично изригване край японския остров Иво Джима на 30 октомври води до образуването на нов остров с ширина 100 м на север от мястото на експлозията.

Самолет на японския вестник Mainichi Shimbun забелязва първите признаци на изригване в южната част на дъгата Изу-Огасавара, приблизително на 1200 км южно от Токио, около обяд местно време. Експлозии се случват на всеки няколко минути, в следствие на сблъсъка на горещата магма с водата под повърхността, което води до изхвърляне на големи скални блокове на повече от 50 м във въздуха.

Изригването е нарушило повърхността на океана на най-малко две места, казват в изявление изследователи от Токийския университет, като експлозиите са се случили само край най-южния край на Иво Джима. Скалите се натрупват на север от мястото на експлозията, образувайки кръгъл остров с диаметър около 100 м. Водите около този нов остров се изпълват с обезцветена вода и пемза, вид изключително пореста скала, която се образува по време на експлозивни вулканични изригвания.

„Плаваща пемза и обезцветена вода се появяват от цялата периферия на острова, което предполага, че магмата изригва от това място“, пишат изследователите в изявлението. Те отбелязват, че скалите на острова образуват концентричен модел, но на повърхността няма следи от кратер.

През последните години в този регион са регистрирани няколко подводни изригвания. Известни като фреатични изригвания, тези събития се характеризират със светкавично изпарение на водата, в следствие на контакта ѝ с магма, лава, скали или други горещи отлагания, което води до термични взривове, по време на които се изхвърля вулканичен материал на повърхността.

Под водата вулканичният материал, избликващ от морското дъно, моментално се втвърдява. Редовните изригвания са причина Иво Джима да се издига с повече от 1 м всяка година, което го прави един от най-бързо издигащите се калдерни вулкани в света, според изявлението.

Това изригване е предшествано от вулканични трусове, които започват на 21 октомври и се случват на всеки две минути до 30 октомври, съобщава The Japan Times. Изливане на магма под водата вероятно е довело до образуването на могила от втвърдена магма, която в крайна сметка се издига над повърхността на водата, давайки началото на новия остров, казва пред вестника Сецуя Накада, почетен професор по вулканология в Токийския университет.

Изригването продължава и постоянното добавяне на вулканична скала към новоформирания остров може да го предпази от бърза ерозия.

Не е ясно колко дълго ще продължи изригването, но новият остров може да се слее с Иво Джима, казва още Накада.

След вулканично изригване през 2021 г. морското дъно се издига до такава степен, че над двайсет „кораба призраци“, потънали в битката при Иво Джима през 1945 г., изплуват отново, пише Live Science.