Побитите камъни - загадъчната каменна гора

Цивилизация България

За произхода им има много хипотези – че са останки от коралови рифове от дъното на древно море, вкаменена гора, че са се формирали около газови извори чрез слепване на песъчинки, че са призматично изветрени скали, пясъчно-варовикови конкреции... дори и че са дело на изчезнала цивилизация.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Недко Жеков
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Недко Жеков

Представляват каменни колони в няколко групи с височина до 7 м и дебелина до около 3 м. Имат различно сечение; някои са разположени на етажи. Колоните нямат твърди основи, кухи са и съдържат вкаменелости – нумулити, охлювчета. Изглеждат като побити в пясъка – оттам идва и наименованието им. Побитите камъни се намират край варненските села Слънчево, Баново и Страшимирово и градовете Белослав и Девня. Наричат ги още „Каменната гора“ и „Дикилиташ“.

Беглик Таш - древното мегалитно светилище

Вижте повече

Беглик Таш - древното мегалитно светилище

Образуван в резултат на скално изветряне и видимо дооформян от човешки ръце, естественият ансамбъл от сиенитни блокове Беглик Таш е сред най-големите древни мегалитни светилища у...

Сакрално място за древните обитатели на района и извор на легенди, те са обявени за природна забележителност през 1937 г. На цялата им площ е забранено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушаване на самите колони, провеждане на минно-геоложки дейности, дори залесяване. Първото им запазено описание от 1829 г. е дело на руския военен кореспондент В. Тепляков. През 1854 г. ги описва и англичанинът У. Хамилтън, а от 1855 г. датира първото им изображение – дело на друг английски геолог, Т. Спрат. Изследвани са от братя Шкорпил и австриеца Ф. Тоула, от българските учени Г. Златарски, П. Бакалов, В. Радев и др. Напоследък се лобира да бъдат включени в световната листа на геоложките феномени на ЮНЕСКО.

Скалните образувания 
Побитите камъни се простират на 18–20 км западно от Варна, от двете страни на стария път за София, от град Белослав до селата Слънчево и Баново. Разположени са в пояс, широк 3–4 и дълъг над 8 км в посока север-юг. Природните скулптури наподобяват хора, животни, митични същества. Названия като „Каменните стражи“, „Камилата“, „Трона“, „Каменната гора“ говорят сами по себе си.

Мадарският конник - триумфът на владетеля

Вижте повече

Мадарският конник - триумфът на владетеля

Мадарският конник е знакова част на археологически резерват „Мадара“, който се намира до едноименното село в Североизточна България и обхваща останки от пещерни жилища, древни светилища,...

Т.нар. Дикилиташка група е с най-впечатляващи размери, най-живописна и лесно достъпна за посетителите. Обхваща над 300 каменни колони. Около Баново, Слънчево, Страшимирово и Белослав има други, по-малки групи. Много интересна е групата в местността „Кариерата“ край Девня – нейните колони удивително наподобяват вкаменени дървета. 

E-mail: the_stone_forest@abv.bg
тел.: 052/618 011 +359 888 544 506

Февруари 2016

Вижте повече

Февруари 2016