Пълното слънчево затъмнение украси небето над САЩ

Природа

Любители из целите САЩ наблюдаваха как луната изцяло закри слънцето за първи път от над 85 години насам.
Пълното слънчево затъмнение се наблюдава в САЩ за първи път от 85 г.
Пълното слънчево затъмнение се наблюдава в САЩ за първи път от 85 г.

Галерия | Пълното слънчево затъмнение украси небето над САЩ

Вижте 3 снимки

Милиони преследвачи на затъмнения и аматьори наблюдаваха явлението, което можеше да бъде видяно в 14 американски щата.

„Беше невероятно красиво. Бях толкова разчувстван, че се просълзих“, казва 54-годишният библиотекар Хийт Ризър от Вирджиния, който наблюдава затъмнението от парка „Уатърфронт“ в Чарлстън заедно с хиляди други свои съграждани. 

По време на рядкото явление имаше организирани фестивали, партита, сватби, срещи на астрономи и други събития, с които да се отбележи най-фотографираното затъмнение в съвременната история. Най-тъмната част от сянката на Луната падна в Линкълн Бийч, Орегон в 1716 GMT.

Американският президент Доналд Тръмп също наблюдава явлението от Белия дом заедно със съпругата си Мелания и сина си Барън, въпреки че държавният глава изглежда беше забравил едно от най-важните правила по време на такива събития – да не гледа директно към Слънцето. За щастие един от съветниците му се притече на помощ, викайки „Не гледайте!“. След това президентът сложи необходимите защитни очила.

Частично затъмнение можеше да бъде видяно и на други места по света като Египет. Затъмнението имаше пряк ефект и върху музикалната индустрия. Песента на Бони Тейлър „Total Eclipse of the Heart“, който се превърна в неофициален химн на вчерашния ден, измести супер хита „Despacito“ от челните места в класациите на iTunes. /АФП